MORT: Mitropolija radove na Rumiji izvodi mimo zakona

Zbog izgradnje na Rumiji, reagovao je i predsjednik Demokratskog saveza (DS) Mehmet Bardhi, koji je od premijera Duška Markovića tražio da zaustavi radove
70 pregleda 0 komentar(a)
crkva Rumija, Foto: Mitropolija.com
crkva Rumija, Foto: Mitropolija.com
Ažurirano: 24.10.2018. 14:27h

Mitropolija crnogorsko-primorska radove na Rumiji izvodi mimo zakona, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT), čija je inspekcija obišla objekat na planini u barskoj Opštini.

"Urbanističko-građevinska inspekcija MORT je sa Upravom policije PJ Bar, komunalnom policijom i komunalnom inspekcijom Opštine Bar, obišla objekat na Rumiji. U toku je zakonski postupak Urbanističko građevinske inspekcije MORT-a u kojoj je zapisnički konstatovano da je na licu mjesta izveden određeni obim radova, a da isti nisu u skladu sa Zakonom", navodi se u saopštenju resora Pavla radulovića.

Dodaju i da je zapisnik dostavljen MCP na izjašnjenje, te da će nakon okončanja postupka, preduzeti zakonom predviđene mjere. Ne navode kakve su mjere u pitanju.

MCP već nekoliko dana izvodi radove na objektu limene crkve, koja je podignuta 2005. Na fotografijama koje su objavile i "Vijesti", vidi se da je nekada limeni objekat, sada dobrim dijelom obložen kamenom.

Zbog izgradnje na Rumiji, reagovao je i predsjednik Demokratskog saveza (DS) Mehmet Bardhi, koji je od premijera Duška Markovića tražio da zaustavi radove i upozorio da “provokativne i prijeteće radnje Miropolije crnogorsko primorske, mogu ugroziti mir”.

On je u pisanom dopisu Markoviću ocijenio "da se radi o okupaciji Rumije pred nosom zvaničnih struktura Bara i države te da bi cijeli prostor trebalo dovesti u prvobitno stanje, prije postavljanja objekta 2005. godine".

Bardhi je podsjetio da je crkvu na Rumiji postavila tadašnja Vojska Srbije i Crne Gore, 18. juna 2005, uz izdašnu pomoć republičkih vlasti.

Predsjednik Albanske alternative (AA) Nik Đeljošaj pozvao je juče nadležne institucije da odgovore da li mogu "riješiti problem crkve na Rumiji" i "zaustaviti pohod Srpske pravoslavne crkve djelovima gdje žive Albanci vjekovima".

Iz MPC su kazali da na Rumiji ništa nije rađeno u tajnosti, te da ovih dana samo ispunjavaju davno dat zavjet naroda podrumijskog kraja.

Marković: Sve ide u prilog tome da će nelegalni objekat na Rumiji morati da bude uklonjen >>>

Bonus video: