Zdravstvo pred blokadom zbog pet miliona eura duga za troškove prevoza

Računi domova zdravlja u Rožajama i Plavu već su u blokadi, a novca u budžetu nema
114 pregleda 10 komentar(a)
KCCG štrajk, Foto: TV Vijesti
KCCG štrajk, Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 06.03.2015. 20:15h

Država zaposlenima u zdravstvu duguje oko pet miliona eura za troškove prevoza od 2010. do 2014. godine.

Računi domova zdravlja u Rožajama i Plavu su u blokadi od 19. januara, a sličan scenario bi se mogao dogoditi i u drugim zdravstvenim ustanovama, što bi dovelo u pitanje čak i isplatu zarada.

Novac za tu svrhu nije predviđen budžetom za 2015. godinu, pa će eventualni veliki problemi u zdravstvenom sistemu zavisiti od dobre volje zaposlenih.

Za napalatu potraživanja većina od 90 odsto radnika se obratila Agenciji za mirno rješavanje sporova, dok su zdravstveni radnici iz KCCG i dio zaposlenih u zdravstvenim ustanovama u Kotoru i Pljevljima predali tužbe sudu.

Predsjednica samostalnog Sindikata zdravsta dr Ljiljana Krivokapić tvrdi da ustanove duguju radnicima otrpilike po 600 do 650 eura, ukoliko su išli preko Agencije za mirno rješavanje sporova, dok je iznos u slučaju tužbe nešto veći.

Iz Ministarstva zdravlja (MZ) vjeruju da država “neće dozvoliti da se ugrozi normalno funkcionisanje zdravstvenih ustanova”. Istakli su da su zdravstevene ustanove dužne da isplate dugovanja, jer “imaju status samostalnog pravnog lica”.

“Prema do sada prikupljenim podacima od Agencije za mirno rješavanje sporova i zdravstvenih ustanova, dugovanja nadoknade za prevoz... kreću se oko pet miliona eura...”, saopštili su iz PR službe MZ.

Nekoliko rukovodilaca zdravstvenih ustanova, međutim, tvrde da oni ne mogu samostalno, odnosno bez pomoći MZ, da izmire dug za prevoz.

“Ukoliko dođe do blokade žiro-računa, koja je sve izvjesnija, pored plata biće dovedeni u pitanje ne samo isplata zarada, već i brojni materijalni troškovi koje imamo...”, kazao je “Vijestima” jedan od njih.

Na Upravnom odboru Fonda za zdravstvo, kako saznaju „Vijesti“, nekoliko puta je upozoravano da bi zbog nedostatka novca za isplatu putnih troškova moglo doći do brojnih problema u zdravstvenom sistemu.

“To smo predočavali i MZ, ali oni još nemaju konkretno rješenje, koje bi u ovom trenutku moglo jedino da ima Ministarstvo finansija“, rekao je jedan član Upravnog odbora.

Krivokapićeva je pojasnila da upravni odbori ustanova nijesu ni donijeli odluku da se ne isplaćuje prevoz i da sada pokušavaju da nađu način da isplate dug.

U pojedinim ustanovama, na primjer Domu zdravlja Podgorica, dogovorena je isplata duga u tri rate, ali je pitanje kada će za to biti novca.

Država „neće dozvoliti” da se ugrozi funkcionisanje ustanova

Iz MZ su pojasnili da je obaveza isplate prevoza ishod pregovora između sindikalnih organizacija i menadžmenta zdravstvenih ustanova i Agencije za mirno rješavanje sporova.

Ne isključuju, međutim, mogućnost da su pojedini išli i preko advokatskih kancelarija, a ne preko Agencije, “što je uzrokovalo blokiranje žiro-računa”.

“U saznanju smo da su u toku razgovori sa ciljem potpisivanja trojnog sporazuma između sindikata, poslodavaca i Agencije, što će opredijeliti hoće li biti blokada žiro-računa, s obzirom na to da su potražioci zaposleni u zdravstvenim ustanovama, oni bi jedino mogli generisati eventualnu blokadu računa, a samim tim i redovno funkcionisanje zdravstvenih ustanova. Kakav god bude ishod..., država neće dozvoliti da se ugrozi normalno funkcionisanje zdravstvenih ustanova“, saopštili su iz MZ.

Bonus video: