SUSRET RADUNOVIĆ - ZEKOVIĆ:

Integrisanje Crne Gore u EU je proces snaženja institucija i vladavine prava

51 pregleda 0 komentar(a)
Slaven Radunović, Aleksandar Zeković, Foto: Kontrolapolicije.me
Slaven Radunović, Aleksandar Zeković, Foto: Kontrolapolicije.me
Ažurirano: 06.03.2015. 15:37h

Predsjednik Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore Slaven Radunović, susreo se sa predsjednikom Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandrom Zekovićem.

Predsjednik Odbora predstavio je specifičnu ulogu ovog parlamentarnog tijela koje u kontinuitetu prati pregovarački proces. Radunović je istakao važnost Savjeta za građansku kontrolu rada policije u obezbjeđenju vladavine prava i posebno prepoznao potrebu da ovo kolektivno ombudsman tijelo bude maksimalno dostupno i uspostavi blisku saradnju sa građanima Crne Gore.

Predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije predstavio je iskustva i doprinos ovog tijela da se policija izgradi u javni, demokratski kontrolisan, servis, čija je primarna uloga da nepristrasno podrži i sprovede zakon.

Fokus sastanka bio je na razmjeni mišljenja i razmatranju pitanja koja se tiču odgovornosti i kapaciteta policije u kontekstu procesa evropskih integracija Crne Gore, a posebno pregovaračkih poglavlja 23 – Pravosuđe i temeljna prava i 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost.

Zajedničko je konstatovano da je pristupanje Evropskoj uniji izuzetno značajan i složen proces i da se kroz snagu unutrašnjih reformi ključno doprinosi brzini i kvalitetu pregovaračkog procesa.

Dogovoreno je organizovanje zajedničkog okruglog stola u Skupštini Crne Gore, koji će okupiti sve relevantne društvene aktere, kako bi se argumentovano i kompetentno diskutovalo o kapacitetima i poboljšanju rada policije za sprovođenje zakona.