Herceg Novi: Procjena štete od nevremena iduće sedmice

0 komentar(a)
Ažurirano: 06.03.2015. 16:32h

Posljedice nevremena koje je 5. februara zahvatilo hercegnovsku rivijeru polako se saniraju. Voda se povukla sa kritičnih područja, a polavljena područja danas su obišli predsjednici opštine i lokalnog parlamenta Nikša Gojković i Andrija Radman.

Poplave su, kako je saopšteno, izazvane uglavnom ljudskim nemarom.

"To je najviše izraženo u Bijeloj i Kamenarima gdje su potoci zatrpani i skrenuti sa pravog toka", kazao je Gojković i najavio oštriju kontrolu, ali i donošenje regulative kojom bi se zaštitili vodotoci.

U Kamenarima se potok još uvijek nije povukao u korito već se izlijeva na magistralu, jer je taj vodotok zatrpan građevinskim materijalom. Štete su evidentne, ali će prve procjene biti poznate iduće sedmice.

Zbog velike količine padavina poplavljeno je područje akumulacije lokalnog izvorišta Opačica.

"Kompletan upravljački sistem i regulacioni ventili sistema za vodosnabdijevanje su 1,5 metara pod vodom što je onemogučilo pristup i regulaciju vodosnabdijevanja potrošaca duž rivijere tako da su neki djelovi rivijere ostali bez dotoka vode", saopštili su iz hercegnovskog Vodovoda.

Istovremeno je došlo i do zamućenja izvorišta Opačica zbog čega je isključen iz sistema za vodosnabdijevanje, pa se svi potrošaci vodom snabdijevati isključivo iz hidrosistema Plat - Herceg Novi.

Zato će potrošace sa rivijere, od Meljina do Kamenara, imati otežano snabdijevanje u periodu od 14 do 17.30 i od ponoći do 5.30 časova. Tek nakon što se utvrdi da je kvalitet vode sa ovog izvorišta dostigao propisane parametre kvaliteta biće ponovo biti uključen u sistem.

Galerija

Bonus video: