Obilježeno 70 godina rada OŠ "Mileva Lajović Lalatović"

"Tokom sedam decenija mnogo toga se promijenilo. Postali smo savremeniji, pratimo trendove, jer je, strateški posmatrano, obrazovanje jedan od najbitnijih segmenata crnogorskog društva"
613 pregleda 0 komentar(a)
OŠ Mileva Lajović Lalatović, dan škole, Foto: Svetlana Mandić
OŠ Mileva Lajović Lalatović, dan škole, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 17.09.2018. 09:36h

Bogatim kulturno-umjetničkim programom i uz prisustvo brojnih zvanica učenici i nastavnici Osnovne škole „Mileva Lajović Lalatović“ u Nikšiću svečano su obilježili značajan jubilej – 70 godina uspješnog rada.

Svečanosti su prisustvovali i članovi porodice Lajović Lalatović, a prije programa položeno je cvijeće na spomen bistu revolucionarke čije ime škola nosi.

Direktorica Vera Božović podsjetila je na istorijat škole, ali i one, kako reče, „prosvjetare podvižnike koji su čitav životni vijek bili 'vjenčani' sa knjigom, učenjem i znanjem’.

Osnovna škola „Mileva Lajović Lalatović“ počela je sa radom u jesen 1948. godine u Rubežima pod nazivom Osnovna škola “Rubeža”, a prvi učitelj i istovremeno upravitelj škole, bio je Živko Mićunović. U septembru 1957.godine škola mijenja naziv u „Četvrta osmogodišnja škola Nikšić“, da bi dvije godine kasnije dobila sadašnje ime “Mileva Lajović Lalatović”, a 1981.bila useljena u nove prostorije u kojima se i danas odvija nastavni proces.

"Tokom sedam decenija mnogo toga se promijenilo. Postali smo savremeniji, pratimo trendove, jer je, strateški posmatrano, obrazovanje jedan od najbitnijih segmenata crnogorskog društva. Uslov da bismo mogli da se krećemo u korak sa zemljama u regionu, jeste da imamo moderne i kvalitetne nastavnike, uslove rada i nastavna sredstva, što su sigurne pretpostavke za kvalitetno obrazovanje učenika u svim crnogorskim školama“, kazala je Božović.

Istakla je da su posebno ponosni na generacije intelektualaca, na, kako je kazala, „svoje brojne doktore nauka, ljekare, profesore, sportiste, javne i kulturne radnike, ali i na sve one poštene i vrijedne ljude koji su dragocjena znanja sticali upravo u njenim klupama, učionicama i kabinetima“.

Najbolja potvrda uspješnog rada su vrijedna priznanja poput nagrade grada „18. septembar“, Ordena zasluga za narod sa srebrnom zvijezdom i državne nagrade "Oktoih". Tu su i brojne nagrade koje su učenici škole osvojili na opštinskim, republičkim i međunarodnim takmičenjima a za koje su, kako reče direktorica, pored učenika najzaslužniji nastavnici. Svi rezultati i uspjesi, kako je kazala, ne bi bili mogući bez saradnje sa Ministarstvom prosvjete, Zavodom za školstvo, Ispitnim centrom, lokalnom zajednicom, predstavnicima NVO i roditeljima.

"Jedino na taj način, objedinjeni kao tim, možemo postići zajednički cilj, a to je obrazovanje novih generacija za uspješan i kvalitetan život u budućnosti koja će biti veoma zahtjevna“, poručila je Božović.

U školi, u kojoj je zaposleno 90 radnika, nastavu pohađa 1.060 učenika koji su raspoređeni u 43 odjeljenja.

"U svom sastavu imamo i područno odjeljenje u Rubežima koje nas uvijek podsjeća na školu čiju tradiciju baštini ova, danas slobodno možemo reći, najveća i najbrojnija školska zajednice u opštini Nikšić“, istakla je direktorica škole.

Prepoznati su, kazala je Božović, i kao multikulturalna zajednica,koja u učeničkom kolektivu, pored ostalih, ima i 170 učenika iz RE zajednice, a „njeguju i inkluzivno obrazovanje“.

Bonus video: