Nije bilo slučajeva torture u ZIKS-u

89 pregleda 0 komentar(a)
ZIKS, Foto: Savo Prelević
ZIKS, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.03.2015. 15:24h

Članovi Odbora za ljudska prava i slobode jednoglasno su usvojili Godišnji izvještaj nacionalnog mehanizma za prevenciju torture za 2013. godinu, koji je pokazao da u tom periodu nije bilo slučajeva torture u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS).

Ombudsman Šućko Baković, kazao je da su u Izvještaju obuhvaćene policijske prostorije za zadržavanje zatvora u Bijelo Polju, Zatvoru za kratke kazne u Podgorici, Kazneno-popravnom domu Spuž, Istražnom zatvoru Podgorica i Specijalnoj bolnici za psihijatriju Dobrota.

"U razgovoru prilikom obilazaka, zadržane osobe u policijskim prostorijama, pritvoreni i osuđeni u objektima ZIKS-a su saopštili da je odnos službenika prema njima korektan i profesionalan, što ukazuje na zaključak da u 2013. godini gotovo da nijesmo imali nijedan slučaj torture", rekao je Baković.

Prema njegovim riječima, postojao je jedan slučaj sumnje na torturu, za koji je prošle godine utvrđeno da nije bilo elemenata torture.

"Iz razgovora sa pritvorenim i osuđenim obaviješteni smo da nijesu obezbijeđeni uslovi za zadovoljenje specifičnih potreba vjernika, bez obzira na konfesiju. Naime, ne postoje posebne prostorije za ispovijedanje vjere i zadovoljenje vjerskih potreba protvorenika i zatvorenika", naveo je Baković.

On je rekao da je, sagledavajući stanje poštovanja ljudskih prava u Istražnom zatvoru u Bijelom Polju, nacionalni preventivni mehanizam utvrdio da je objekat u kojem je smješten taj zatvor star i dotrajao.

"Disciplinske prostorije koje se koriste za izvršenje disciplinske mjere ne ispunjavaju uslove u pogledu dimenzija i površine i da ih je bez obzira na ulaganja teško upodobiti", kazao je Baković.

U većem broju soba, kako je naveo, ima vlage i buđi, zidovi su neokrečeni, dušeci dotrajali, nedostaju jastuci, a metalni krevetu u jednom dijelu su dotrajali.

"Nedostatk prostora i prenaseljenost je pitanje koje još zabrinjava, a vezano je za Kazneno popravni dom u Podgorici i potrebno ga je riješiti u doglednoj budućnosti", upozorio je Baković.

On smatra da je neke od drugih problema moguće brže riješavati boljom organizacijom.

"Mnogi nedostaci koji su ovom Izvještaju konstatovani su prošle godine ili potpuno otklonjeni, ili djelimično ili se na tome radi", objasnio je Baković.

Zamjenica ombudsmana Zdenka Perović je, govoreći o policijskim prostorijama za zadržavanje, upozorila da nijedna preporuka tog nacionalnog mehanizma još uvijek nije ispoštovana.

"Radi se o preporuci da se pravilnik o uslovima koje moraju da ispunjavaju prostorije za zadržavanje upodobi sa standardima CPT-ja", navela je ona.

Direktor ZIKS-a, Miljan Perović, kazao je da u toj ustanovi tokom prethodne dvije godine nije bilo slučajeva torture.

"Sve gdje se sumnjalo na takve slučajeve, institucije su reagovale i unutrašnji mehanizmi ZIKS-a", rekao je on.

Perović je naveo da je u Zatvor u Bijelom Polju prošle godine uloženo oko 150 hiljada EUR i da se taj prostor adaptira do izgradnje novog zatvora.

"Vlada je krajem prošle godine formirala međuresorni radni tim koji je počeo pripremu za izgradnju novog zatvora u Bijelom Polju. Trenutno se krećemo u rokovima da ćemo do kraja juna imati studiju izvodljivosti za Zatvor u Bijelom Polju, a nakon toga će se raspisati glavni projekat", najavio je on.

Generalna direktorka Direktorata za izvršenje krivičnih sankcija, Slavica Rabrenović, najavila je da će pitanje zdravstvene zaštite zatvorenika biti regulisano detaljno kroz novi Zakon o izvršenju kazne zatvora, novčane kazne i mjere bezbjednosti.

Članovi Odbora razmatrali su i Informaciju o zastupljenosti manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u državnim i organima državne uprave, koji je pokazao da se od 6,8 hiljada popunjenih upitnika 82,12 odsto zaposlenih izjasnilo kao Crnogorci.

Leon Đokaj iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava kazao je da se 7,30 odsto zaposlenih izjasnilo kao Srbi, 1,32 odsto kao Albanci, 4,89 odsto kao Bošnjaci, 2,19 odsto kao Muslimani, dvoje se izjasnilo kao Romi i 0,40 odsto zaposlenih se izjasnilo kao Hrvati.

Bonus video: