"Službe iz Novog ignorisale pozive građana za pomoć"

56 pregleda 2 komentar(a)
nevrijeme, kiša, Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
nevrijeme, kiša, Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 05.03.2015. 13:35h

Kiša koja je neprestano padala 24 sata izazvala je poplave na nekoliko mjesta na području Igala, a služba spasavanja iz Hecegnovske opštine nije se odazvala da pomogne ugroženim građanima, navodi se u saopštenju NVO “Centar za monitoring, istrage, borbu protiv korupcije i vladavinu prava”.

"U potpunosti su ignorisali telefonske pozive, čak se niko nije udostojio da izađe na lice mjesta i vidi šta se dešava sa građanima čija je imovina bila značajno ugrožena. Kiša koja je padala na hercegnovskoj rivijeri neprekidno 24 časa izazvala je brojne probleme na području Igala. U naselju Satra banja koje se nalazi na samoj obali mora, voda je prodrla u nekoliko stambenih objekata. Poplavljeni su i stambeni objekti u Ribarskoj ulici koja se nalazi u istoimenom naselju. Zbog začepljenih ispusta i nemara pojedinih investitora prilikom svake veće kiše dolazi do plavljena dvorišta i stambenih objekata i šteta, koje kasnije građani sami saniraju, bez pomoći opštine ili države. Na brojne telefonske pozive i vapaje upućene jutros Službi spasavanja od strane ugroženih građana iz ovog naselja niko se nije obazirao, tako da su građani prepušteni sami sebi u borbi sa vodenom stihijom", navodi se u saopštenju.

Kako su saopštili iz NVO, kao i svakog puta do sada, kad se dese ovakve stvari "iz nedležnih službi će se slati saopštenja medijima uz hvalospjeve da su ekipe Stambeno-komunalnog preduzeća i “Čistoće”, kao i pripadnici Službe zaštite i spasavanja bili su na terenu".

"Naravno iz tople i udobne opštinske kancelarije se ne vide muke građana koje ih prate iz godine u godinu, dok izraubovani politički kadrovi drijemaju u njima, čekajući platu koju dobijaju baš od ovih građana koje svaki put ostavljaju na cjedilu i onda kada im je najteže. Zbog obilne kiše, polovinom oktobra 2013 godine došlo je do enormnog izlivanja rijeke Sutorine i bio je poplavljen ogroman broj porodičnih kuća i poslovnih objekata u naselju pored njivičkog puta. Voda je nosila i uništavala automobile i barke, devastirala puteve, izazvala odrone, a kad se povukla za njom su ostali mulj, granje i otpad koji su ljudskom nebrigom dospjeli u rijeku. Ostale su i ogromne materijalne štete koje su građani sami, bez ičije pomoći finansirali i sanirali. Ni nakon toga se ništa nije promijenilo, naprotiv iz godine u godinu stuacija je sve gora, a nadležni ne preduzimaju ništa, da bi ovakvo stanje promijenili i građanima omogućili normalan život, zaštitili njihovu imovinu i vratili im mir i spokoj koji zaslužuju", zaključuje se u saopštenju te NVO.

Bonus video: