Nevrijeme u CG: Sjever ponovo bez struje, poplave na primorju

141 pregleda 0 komentar(a)

Veliko nevrijeme zahvatilo je Crnu Goru - dok se sjever bori sa sniježnim padavinama i nestankom struje, u skoro svim primorskim opštinama došlo je do poplava zbog obilnih padavina. Došlo je i do odrona na putevima u zemlji.

Visina snijega u Kolašinu je preko 40, a u nekim dijelovima opštine i preko 60 centimetara.

Putevi do većine sela su neprohodni.

Novi snijeg na Žabljaku: Seoski putevi ponovo zavijani >>>

Andrijevica, Plav i Gusinje su opet bez električne energije usljed ispada 110 kV dalekovoda „Berane-Andrijevica“, saopšteno je iz Crnogorskog elektroprenosa.

"Dalekovodne ekipe zbog teških uslova za rad i slabe vidljivosti nijesu u mogućnosti da tokom noći saniraju posljedice kvara na pomenutom DV, ali će, svakako, rano ujutro biti na terenu i dati svoj maksimum kako bi što prije stvorili uslove za uredno napajanje električnom energijom. Zbog nevremena koje ne jenjava, došlo je do kvara i na 110 kV DV „Nikšić-Bileća“, što za posljedicu ima beznaponsko stanje u Vilusima", navodi se u saopštenju CGES.

CGES, kako se navodi u saopštenju, moli potrošače da imaju razumijevanja za novonastalu situaciju.

Kako je ranije saopšteno iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) i Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), do problema na elektroenergetskoj mreži došlo je zbog izuzetno lošeg vremena na sjeveru Crne Gore, jakog vjetra i obilnog snijega.

Bez napajanja je i opština Plužine, zbog kvara na distributivnomdalekovodu od Nikšića do Brezana, u vlasništu EPCG.

Redovno snabdijevanje električnom energijom na području kolašinske opštine uspostavljeno je oko 15 sati i 50 minuta. Kako su saopštili iz PR službe Elektroprivrede, nastanak struje uzrokovao je kvar na četvrtom dalekovodnom stubu od Kolašina prema Mojkovcu.

Haos u barskoj opštini

Olujno nevrijeme je pogodilo danas svom silinom kompletno područje opštine Bar, a najviše problema je nanijelo saobraćaju na dionici magistralnog puta Bar–Podgorica kroz Sutomore. Od 12.00 do 15.40 saobraćaj između Bara i Sutomora je bio blokiran zbog ogromnih nanosa zemlje koje je bujica kroz podvožnjak nanijela na magistralu kod autobuske stanice u Sutomoru.

"Bujica je nanijela na put najmanje pedeset kubika zemlje iz Gorelca i Rutki, pa su sa obje strane puta bile odmah formirane kilometarske kolone. Voda ide i magistralom i starom cestom, autobuska stanica, kuća Obradovića i crkva su pod vodom, benzinska pumpa otežano radi. Preko magistrale se veći dio dana nije moglo preći, Sutomore je bilo bukvalno presječeno. Ukazivali smo ranije da su odvodne cijevi koje su postavljene u dijelu Sutomora iznad pruge morale biti većeg profila", kazao je "Vijestima" Ratimir-Ratko Vujošević, v.d. predsjednika Odbora MZ Sutomore-Spič.

U uklanjanju zemlje bili su angažovana tri bagera, a opštinski sekretar za imovinu Vido Dabanović rekao je da pored opreme barskih javnih preduzeća "Vodovod i kanalizacija“ i „Komunalne djelatnosti“ bili uključeni i privatna preduzeća „S+E tehnika“ i „Kompani Milović“ iz Sutomora.

"I dalje je visok nivo vode na cesti, u uklanjanje bujičnih nanosa je uveden i „Crnagoraput“, obim padavina je toliki da sve šahte i odvodne cijevi nijesu mogle izdržati", kazao je „Vijestima“ Dabanović.

Ništa manje muke nijesu imali mještani Šušanja, gdje je bulevar između dva kružna toka od podneva bio potpuno poplavljen, a Aleksandar Vujošević iz ulice Mila Damjanovića se „Vijestima“ obratio zbog novog izlivanja potoka Strahota.

"Za regulisanje Strahote smo pisali 22 zahtjeva i molbe u minulih 40 godina mjesnoj zajednici i opštini, jer skoro svake godine plavi i nama stvara velike materijalne i zdravstvene probleme. Oni su samo povećani izgradnjom treće trake u Šušanju, a nama se niko nije javio sa odgovorom ili rješenjem", ukazao je Vujošević.

Saobraćaj barskim bulevarima je od 11 sati bio nemoguć, na dionici od HDL "Laković" do Tri kule u vodi je ostalo zaglavljeno više vozila, a kao i u vijek u ovakvim vremenskim nepogodama, potpuno je poplavila Makedonska ulica na raskrsnici između "Las ramblasa" i "Tajm-auta". Vodostaj bujičnih rijeka Rikavac, Rena i Željeznica je u popodnevnim satima bio veoma visok.

I u Ulcinju kritično

U Ulcinju je od 21 sat sinoć do danas do 13 časova palo 115 litara po metru kvadratnom kiše. Poplavljene su ulice dvorišta i imanja, kako u gradskim tako i u prigradskim naseljima i selima.

U gradu je kritično, sa lijeve strane puta od pumpe Dely petrol do Eko pumpe, ka izlazu iz grada.

Situacija je naigora kod kuća Fadilja Dodića u blizini Dely petrola gdje je voda u dvorištu dostigla nivo od skoro metar i po. Kiša i dalje neprestano pada i prodire u unutrašnjost objekata.

"Sve je poplavljeno. Pokušali smo bagerom da otvorimo neke kanalae. ali bezuspješno. Niko nije dolazio da pita treba li mi što i ne preostaje mi ništa drugo nego da se molim bogu", kaže Dodić.

Situacija je kritična i na prilazi bivšoj fabrici Kurti gdje su poplavljena četiri automobila, voda je prodrla i u SŠ "Bratstvo i jedinstvo" gdje nije održana nastava, a sa poplavama se bore i vlasnici objekata sa desne strane bulevara od semafora kod Opštine do raskrsnice ka Autrbuskoj stanici.

Đerane, Foto: Čitalac Vijesti

Za saobraćaj je zatvoren put pored bivšeg Drvoimpeksa, a neprohodna je i desna traka bulevara Teuta ka Velikoj plaži. Takođe, veoma je kritično u naseljima Štoj i Đerane 2, kao i na putu prema Vladimiru.

Đerane, Foto: Čitalac Vijesti

U Ulcinju od 14 sati nema struje jer je voda prodrla u trafostanicu, koja se nalazi u krugu Elektrodistribucije. Članovi Kriznog štab su na terenu, ali još nema najava kada bi gradsko područje ponovo moglo da dobije struju.

Herceg Novi: Od ponoći palo 250 litara kiše po metru kvadratnom

Na području hercegnovske opštine od ponoći je palo preko 250 litara kiše po metru kvadratnom. Zbog velike količine padavina poplavljene su ulice, voda je ušla u prizemlja nekih objekata, na putevima je bilo odrona.

Zbog začepljenja odvoda koji sakuplja površinske vode do rijeke Sutorine, poplavljen je fudbalski stadion u Igalu i nekoliko kuća.

Foto: Čitalac Vijesti

Mirjana Čeprnjić iz Igala kaže da im kuća plavi svake godine , a da je uzrok rijeka Sutorina koja je zatrpana muljem i smećem čije korito niko ne čisti. U njeno dvorište jutros je nabujala voda donijela i barku.

"Od posljedica poplave prije dvije godine zidovi se još nisu osušili.Ovdje života nema, a nema se gdje", kaže Mirjana.

I donji dio kuće Obrada Rotkovića poptuno je poplavljen.

Prokišnjavaju i dotrajale barake PKB u Servisnoj zoni u Igalu.

Polavljena je i jedna učionica u školi Orjenski Bataljon u Bijeloj, kao i suteren zgrade Centra bezbjednosti Herceg Novi na Toploj.

Odrona je bilo na Jadranskoj magistrali na Verigama, u Baošićima i u Kamenarima na putu prema bjelskim Kruševicama.

Saobraćajnica koja se sa Njivičkog puta odvaja ka selu Žvinje prije podne bila je zatrpana zbog odrona, a kružni tok u Meljinama bio je pretvoren u manje jezero.

Polavljena je i saobraćajnica duž hercegnovske rivijere. Voda je nanijela štetu i gradilištima kanalizacionog kolektora. Zbog velikih padavina zatvoreno je i gradilište Portonovi u Kumboru.

Iz hercegnovskog preduzeća "Vodovod" obavještavaju da je lokalno izvorište Opačica zbog zamućenosti isključena iz sistema, pa se grad snabdjeva vodom sa Plata, ali da restrikcija nema.

Odron na putu za Zvinje

Jutros je zasjedao opštinski krizni štab, a radnici svih javnih službi su na terenu, spremni da intervenišu gdje god bude potrebno. Kritična mjesta obišli su i opštinski čelnici. Uvedeno je i 24 satno dežurstvo u komunalnim preduzećima i službama.

Budva: Odroni, poplavljene saobraćajnice....

Usljed jakog nevremena i kiše koja od sinoć pada bez prekida oko 11.30 časova došlo je do manjeg odrona na Zavali.

Kamenje sa magistrale je brzom reakcijom pripadnika Službe zaštite i spasavanja Budve uklonjeno, te je saobraćaj normalizovan.

Šetalište u Budvi

Saobraćajnice u Budvi su poplavljene, baš kao i bulevar kroz Bečiće.

Kamenovo, Foto: Čitalac Vijesti

Nekoliko stanova u naselju Velji vinogradi je poplavljeno. Voda je prodrla u stanove u donjim etažama.

Hotel "Park"

Kritično i u Petrovcu

Kritično je bilo i u Petrovcu, gdje su obilne padavine izazvale velike probleme.

Poplave u Petrovcu

U Reževićima je došlo do manjeg odrona na magistralni put.

U mjestu Glavatske kuće, u opštini Kotor, stanje je posebno alarmantno i kako navode iz Opštine, stanovnici tog naselja se žale da voda smo što nije prodrla u njihove kuće.

Glavatske kuće

U Ulcinju su takođe zabilježene obilnije padavine. Čitaoci šalju fotografije i iz sela Bratica.

Tivat: Voda prijeti stanovnicima, saobraćajnice pod vodom

Veliko nevrijeme sa obilnom kišom koje je sinoć i jutros zahvatilo Boku, pričinilo je dosta problema u Tivtu gdje je voda prodrla u podrume i prizemne etaže više poslovnih objekata i privatnih kuća. Uprkos trudu ekipa komunalaca i pripadnika Službe zaštite koji su intervenisali na više mjesta u cijelom gradu, čisteći odvode i crpeći vodu, bujice su preplavile Jadransku magistralu u Lepetanima, na Opatovu, Donjoj Lastvi, Seljanovu, Kalimanju i Dumidranu.

Nanosi pijeska, smeća i vode, otežavali su saobraćaj, a u Lepetanima je došlo i do manjeg odrona zemlje sa brda u mjestu Luka. More uz obalu bilo je potpuno žuto i zamućeno od ogromne količine kiše i blata što su ga nosile bujice, a voda se u gejzirima, na Seljanovu na cestu izlivala i iz šahtova nedavno napravljenog novog sistema fekalne kanalizacije. Beogradska ulica na Seljanovu pretvorena je bukvalno u rijeku koja se izlivala na Jadransku magistralu, a slično je bilo i na magistrali kod školskog centra gdje su se povremeno, u bujici vode i gasili automobili.

Po običaju, voda je poslije podneva, preplavila i lokalni put za Radoviće gdje je u centru naselja, nekoliko objekata bilo ugroženo, a manja količina vode prodrla je i u objekat tamošnje OŠ „Branko Brinić“. Na terenu su bili pripadnici Dobrovoljnog vatrgasnog društva „Krtoli“ , koji su prema riječima komandira Stefana Kostića, intervenisali na više mjesta u Radovićima, na putu prema Krašićima i na Obali Đuraševića.

„Najviše je problema na lokalnom putu Tivat-Radovići gdje je na dijelu prema Solilima, u visokoj vodi, ostalo desetak ugašenih automobila koje sada izvlačimo našim vozilima", kazao je Kostić „Vijestima“ oko 13 sati.

U to vrijeme voda je već preplavila i Jadransku magistralu u mjestu Lovanja, pa je prema riječlima komandira Slube zaštite Opštine Tivat Draga Kordića, preporučeno policiji da obustavi saobraćaj dok se voda ne povuče i vozila preusmjeri zaobilazno, na put preko Kavča i Trojice.

Put Kotor - Tivat, Foto: Čitalac Vijesti

Zbog nevremena, popodnevni let aviona „Air Serbie“ iz Beograda za Tivat je preusmjeren na podgorički aerodrom, a nešto prije 13 sati voda je preplavila pistu tivatskog aerodroma koji je od tada i zvanično zatvoren za saobraćaj, pa su otkazana ili preusmjerena tri planirana poslijepodnevna leta za Beograd i Moskvu.

U posljednja 24 sata u Tivtu je, prema podacima meteorologa, palo 125 litara kiše po metru kvadratnom, a padavine se i dalje nastavljaju nesmanjenim tempom.

Radovići

Radovići

Ništa bolja situacija nije ni u Sutomoru, gdje su se po ulicama stvorile prave rijeke.

Galerija

Bonus video: