Prve klijentkinje na Kakarickoj gori u septembru

“Završetak izgradnje se očekuje krajem juna. Izrađen je stručni program namijenjen ženama zavisnicama...”
1 komentar(a)
Kakaricka gora, Foto: Vesko Belojević
Kakaricka gora, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 04.03.2015. 19:56h

Izgradnja Centra za žene zavisnice na Kakarickoj gori odvija se planiranom dinamikom, pa se završetak očekuje u junu, a prijem prvih klijentkinja u septembru ove godine.

Direktor Javne ustanove za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci Aleksandar Radinović kazao je „Vijestima“ da je izgradnja Centra za žene zavisnice počela 7. novembra prošle godine i da su građevinski radovi još uvijek u toku.

„Završetak izgradnje se očekuje krajem juna. Izgradnja teče planiranom dinamikom u skladu sa zahtijevanim standardima i procedurama“, kazao je Radinović.

Predviđeno je da u centru bude 16 mjesta za žene zavisnice.

Radinović je ocijenio da implementacija, pored izgradnje „koja će svakako biti sprovedena u skladu sa svim evropskim standardima kroz četiri tenderske procedure“, sadrži i niz drugih aktivnosti.

Radinović

To su, kako je naveo, izrada situacione analize zavisnika u Crnoj Gori sa akcentom na žene zavisnice koja je već realizovana, a uvedena je i SOS linija za zavisnike za pružanje stručnih informacija o bolesti zavisnosti i mogućnostima tretmana 080 082 000.

„Izrađen je stručni program namijenjen ženama zavisnicama, uspostavljena saradnja sa centrima u okruženju, realizovana posjeta centrima u Hrvatskoj, organizovana su dva okrugla stola kojima su prisustvovali predstavnici Ministarstva za socijalno staranje, Ministarstva zdravlja, kao i NVO sektora, zdravstvenih centara, psihijatrijskih klinika, metadonskih centara i drugih institucija koje se bave problematikom bolesti zavisnosti...“, kazao je Radinović.

Radinović je kazao da su neke od predstojećih aktivnosti, organizacija četvrtog okruglog stola, izrada propagandnog materijala, te da potom slijede završni građevinski radovi, opremanje unutrašnjosti objekta, svečano otvaranje.

On je kazao da je Ustanova na Kakarickoj gori, zajedno sa nadležnim Sekretarijatom za socijalno staranje i Kancelarijom za prevenciju narkomanije Glavnog grada, u saradnji sa partnerima - opštinama Nikšić i Tivat, Zajednicom opština Crne Gore i NVO 4 Life, aplicirala za sredstva kod Evropske komisije za izgradnju Centra za žene zavisnice od psihoaktivnih supstanci. Saradnici na ovom projektu su, kako je kazao, kancelarije za prevenciju narkomanije iz Tivta, Danilovgrada, Nikšića, Cetinja i Kotora, kao i NVO “Preporod”.

Bonus video: