Studentski parlament: Dio studenata nezadovoljan novim pravilima studiranja

Pavićević je pojasnio da je stav Ministarstva prosvjete i Senata da se u dodatnom ispitnom roku, uz priznavanje svih bodova osvojenih tokom semestra odnosno u predispitnim aktivnostima, može polagati samo završni ispit
67 pregleda 40 komentar(a)
Miloš Pavićević, Foto: Boris Pejović
Miloš Pavićević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.03.2015. 19:57h

Odluka Senata Univerziteta Crne Gore (UCG) o novim pravilima studiranja izazvala je nezadovoljstvo kod dijela studenata, zbog činjenice da se u dodatnom ispitnom roku može polagati samo završni ispit, navodi se u saopštenju Studentskog parlamenta UCG.

Predsjednik te studentske organizacije, Miloš Pavićević, kazao je da su oni tražili od Senata da se novim pravilima studiranja definiše da se u dodatnom ispitnom roku može polagati 70 odsto od ukupnog broja bodova na ispitima prijavljenim na početku studijske godine.

"Podsjećamo da je prethodnih godina kada je avgustovski kao vanredni ispitni rok, koji nije bio predviđen Zakonom o visokom obrazovanju, bilo moguće polaganje završnog ispita i jednog od kolokvijuma", navodi se u saopštenju.

Pavićević je pojasnio da je stav Ministarstva prosvjete i Senata da se u dodatnom ispitnom roku, uz priznavanje svih bodova osvojenih tokom semestra odnosno u predispitnim aktivnostima, može polagati samo završni ispit.

On je dodao da ne postoji ograničenje u broju predmeta koji se mogu polagati u dodatnom ispitnom roku, pod uslovom da su prijavljeni na početku studijske godine.

Prema riječima Pavićevića, novim pravilima studiranja dodatno je afirmisana dosljedna primjena Bolonjske deklaracije.

Koja, podsjetio je, propisuje kumulativno sakupljanje bodova, obavezu skupljanja bodova tokom semestra i unaprijeđenje kvaliteta nastave.

A dodatni ispitni rok, kako je naveo, definisan je kao jedan od ispitnih rokova u kojima se studentima daje mogućnost da položu završne ispite koje nijesu uspjeli da polože u januarskom ili junskom ispitnom roku.

Pavićević je ukazao na to da je novim pravilima studiranja definisano da više nema uslovljavanja za polaganje kolokvijuma, kao što je to bio slučaj do sada na pojedinim ispitima, već se priznaje svaki bod osvojen tokom semestra.

On je rekao da je donošenje Zakona o visokom obrazovanju krajem oktobra prošle godine, odnosno skoro dva mjeseca nakon početka studijske godine, uslovilo da se i novi Statut UCG i nova pravila studiranja usklađuju u toku studijske godine.

"Studentski parlament usvojio je zaključak da će se u narednom periodu raditi na tome da se pronađe najbolji model za prevazilaženje trenutne situacije u interesu svih studenata UCG", zaključio je Pavićević.

Bonus video: