Divlja gradnja u Ulcinju: Nuriji komšija zazidao pogled na more

Nurija Šezvik već sedam godina vodi sudske postupke protiv komšije koji zida na desetak centimetara od ivice njene kuće
192 pregleda 20 komentar(a)
Nurija, Ulcinj, Foto: Samir Adrović
Nurija, Ulcinj, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 04.03.2015. 16:40h

Nurija Šefzik već sedam godina vodi postupke pred nadležnim sudovima oko divlje gradnje u očajničkom pokušaju da svoju vrijednu porodičnu kuću u Pinješu sačuva od devastacije i devalorizacije.

Njene komšije Brisku grade višespratni objekat bez dozvole, tik uz njenu kuću i tako joj zaklanjaju pogled na more kako niče koja nova ploča.

“Ne znam više kome da se obratim. Pisala sam svima, podnosila prijave ali ništa nijesam uspjela. Evo neka dođu i sruše moju kuću, jer postaje bezvrijedna”, kaže Nurija, dok pokazuje na komšijsku ploču koja se gotovo u centimetar podudara sa njenim gabaritima.

“Ovu ploču napravili su sad dok sam bila u Njemačkoj. Radili su i danju i noću. Ima li neko da mi pomogne”, kaže ona, i plače.

Nurija ni sama nema dozvolu za gradnju, ali tvrdi da je njen objekat u legalnim tokovima.

“Ovdje još nema plana ali ja plaćam vodu i struju, imam knjigu gostiju i izmirujem sve obaveze prema gradu i državi. Meni niko nije pečatio objekat niti donosio rješenje o rušenju”, kaže ona, aludirajući na komšije.

U Upravi za inspekcijske poslove “Vijestima” je potvrđeno da je objekat Briskua nelegalan i da će uskoro biti sproveden administrativni postupak rušenja.

“U predmetu subjekta nadzora Emine Brisku prilikom prve kontrole zabranjeno je izvođenje radova i zapečaćen objekat. Doneseno je rješenje kojim je naređeno pečaćenje objekta u osnovi od oko 300kvadratnih metara, kao i rješenje o rušenju”, piše u odgovoru Uprave na pitanja “Vijesti”.

Rješenje o rušenju donijeto je za izvedene radove na izgradnji izgradnji AB spratne ploče nad i spratom, izlivena AB platna, 23 komada, postavljene oplate, šalunge i armature za izlivanje ploče nad drugim spratom, koji su tokom decembra 2014. godine, početi pa nastavljeni.

-Izgradnja objekta je započeta 2008. godine, a za grube građevinske radove na dvije navedene etaže, vlasnik objekta nije posjedovao prethodno pribavljenu građevinsku dozvolu.Predmetni objekat se nalazi na katastarskoj parceli 2781/1 KO Ulcinj - Opština Ulcinj, a u vlasništvu je Remzija Brisku- piše u dopisu Uporave koji je potpisala Iva Čukić-Šoškić.

Rješenje o rušenju Uprave za inspekcijske poslove, potvrđeno rješenjem Ministarstva održivog razvoja i turizma, u postupku po žalbi.

Bagerima probio kilometar puta i posjekao borove

Komunalna policija Ulcinja podnijela je prijavu opštinskom Sekretarijatu za zaštitu imovine i Republičkoj inspekciji protiv N.N. investitora koji je bez dozvole probio put preko državnog zemljišta, kroz borovu šumu do same obale mora u dužini od oko kilometra. O poslu koji je podigao cijenu okolnih privatnih imanja i juče su svjedočili posječeni borovi oko puta koji je na pojedinim mjestima širok i do šest metara. Šef komunalne policije Saubih Mehmeti potvrdio je “Vijestima” da je prijava podnijeta.

- Investitor nema dozvolu, radio je na opštinskoj imovini i mi smo uradili sve iz naše nadležnosti. Na potezu su republičke inspekcije- kazao je Mehmeti “Vijestima”. Naveo je da u trenutku kada su inspektori izašli na teren po prijavi, nije bilo radova, ali su zatekli građevinske mašine.

Bonus video: