Kolašinci nemarni: Rijeka u centru puna smeća

Na fotografijama koje je prije nekoliko dana napravio čitalac “Vijesti” vidi se kako u vodi plutaju i flaše od infuzionog rastvora. U kolašinskom Domu zdravlja nijesu znali da kažu kako se ta vrsta medicinskog otpada našla u vodi, a direktorica Dragica Popović kaže da flaše nikako nije mogao u rijeku baciti neko iz te ustanove
6 komentar(a)
Svinjača, Foto: Dragana Šćepanović
Svinjača, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 03.03.2015. 16:43h

Različite vrste otpada u rijeci Svinjači , koja protiče svega stotinjak metara od centra grada nijesu neuobičajen prizor već godinama. Brojni apeli NVO sektora nijesu dali rezultat, niti unaprijedili ekološku svijest mještana iz okolnih naselja, koji umjesto u kontejnere smeće bacaju u rijeku.

Na fotografijama koje je prije nekoliko dana napravio čitalac “Vijesti” vidi se kako u vodi plutaju i flaše od infuzionog rastvora. U kolašinskom Domu zdravlja nijesu znali da kažu kako se ta vrsta medicinskog otpada našla u vodi, a direktorica Dragica Popović kaže da flaše nikako nije mogao u rijeku baciti neko iz te ustanove.

“Odgovorno tvrdim da ta vrsta otpada u vodu nije dospjela iz kolašinskog Doma zdravlja. Imamo kontejner predviđen za tu namjenu, koji je zaključan i koji jednom mjesečno prazne iz preduzeća “Eko medika”. O svemu tome posjedujem urednu dokumentaciju iz koje se vidi i kolika je količina i kada je kontejner pražnjen. Ključ od kontejnera je kod naše radnice. Isključena je svaka mogućnost da se medicinski otpad iz ove ustanove bilo gdje drugo odlaže”, kaže Popović.

Ona nije isključila mogućnost da je flaše u Svinjaču bacio neko od pacijenata koji su terapiju primali kod svojih kuća.

Bacanje svih vrsta smeća u Svinjaču, na čijim obalama je nekoliko prigradskih naselja stavara muke i kolašinskom “Komunalnom” preduzeću. Iz tog preduzeća minulih godina su nekoliko puta apelovali na mještane da odlažu otpad u kontejnerima, kojih je, kako tvrde, u tom dijelu grada dovoljno.

“U kontrolu tog problema svakako bi trebalo da se uključi i Komunalna policija. To je dugogodišnji problem i ne umanjuje ga ni to što je dovoljan broj kontejnera postavljeni u tim naseljima. Nedopustivo je da se medicinski otpad nađe u rijeci, ali je sada vrlo teško utvrditi ko ga je bacio”, rekao je Stojan Bulatović.

Prema Bulatovićevim riječima, iako preduzeće na čijem je čelu, ima obavezu da održava i korita rijeka , zbog visine vodostaja, to bi u ovo doba godine zahtijevalo svakodnevne aktivnosti.

Kolašinski ekolozi su nekoliko puta do sada, u saradnji sa nadležnim ustanovama, ali i stranim volonterima čistili korito Svinjače.

Bonus video: