Nema sirovina, nema posla: 70 radnika "Javorka" na birou

Radnici kažu da još nijesu dobili plan reorganizacije Javorka
0 komentar(a)
Javorak, Foto: Screenshot (YouTube)
Javorak, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 03.03.2015. 16:41h

Radnici nikšićkog „Javorka MB“, njih 70, koji su bili radno angažovani od oktobra prošle godine, od kada je uveden stečaj, od juče su na birou rada, gdje se več nalazi njihovih oko 50 kolega.

„Ugovori o radu, koji su sa stečajnom upravom zaključeni do 28. februara, nijesu produženi jer trenutno nemamo sirovina za rad. Rečeno nam je da očekuju da se za desetak dana uradi remont i nabave balvani kako bi ponovo krenuli pogoni furnirke i pilane, i bilo angažovano oko 25 radnika“, kazao je „Vijestima“ predsjednik Sindikata Krsto Đuričić.

U „Javorku“ je 16. oktobra prošle godine uveden stečaj na zahtjev vlasnika kompanije „Mi Rai grupa“ Branislava Mićkovića, koji je 2004. godine otkupio drvoprerađivačku fabriku, koja je i tada bila u stečaju, za jedan euro. On je 16. februara Privrednom sudu podnio plan reorganizacije za „Javorak“, a radnici, koji su takođe povjerioci, očekuju da im plan bude dostavljen do kraja nedjelje.

„Još nijesmo dobili plan, ali rečeno nam je ukoliko bude prihvaćen da bi proizvodnja počela za mjesec dana i da će posao na neodređeno dobiti 94 radnika, dok bi, u zavisnosti od obima posla, dodatno bilo angažovano još radnika koji bi imali ugovor o djelu. Potraživanja po osnovu minimalnih plata bila bi isplaćena u roku od godinu“, kazao je Đuričić.

Radnici očekuju da im, ukoliko krene realizacija predloženog plana, zarade budu uvećene.

Ukupna dugovanja „Javorka“ prijavljena u stečajnu masu su oko 5,5 miliona eura, a za 125 radnika priznato je preko 461 hiljadu eura. Dugovanja za minimalne zarade i doprinose, u iznosu od 315,5 hiljada eura, nalaze se u prvom isplatnom redu, dok su u trećem redu razlike od minimalnih do punih plata prije uvođenja stečaja, od preko 145 hiljada.

Za penziju 50 radnika

Nedavnim usvajanjem izmjena i dopuna Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju oko 50 radnika “Javorka” moći će da se penzioniše.

“Pretpostavljam da će većina iskoristiti to pravo, jer im je to jedini način da steknu penziju . Problem je što bi im, nažalost, penzije bile oko 150 eura”, kazao je Đuričić.

Bonus video: