DF podnio krivične prijave zbog izdavanja plaža

Odbornici DF-a podnijeli VDT-u krivične prijave protiv čelnika Morskog dobra i protiv predsjednice i sudija Ustavnog suda
87 pregleda 1 komentar(a)
plaža, Rafailovići, Foto: Arhiva "Vijesti"
plaža, Rafailovići, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 03.03.2015. 16:14h

Odbornici opozicionog Demokratskog fronta Božidar Vujičić i Stevan Džaković podnijeli su vrhovnom državnom tužiocu krivičnu prijavu protiv predsjednika i članova Upravnog odbora Javnog preduzeća za upravljanje Morskim dobrom Crne Gore, te odgovornih u Vladi zbog usvajanja odluke i davanja saglasnosti na raspisivanje javnog poziva za ustupanje kupališta duž crnogorske obale.

Krvična prijava podnijeta je i protiv predsjednice i sudija Ustavnog suda, zbog odbacivanja njihove inicijative za ocjenu ustanovnosti i zakonitosti odluke o raspisivanju javnog poziva od aprila 2013. kada je više od stotinu kupališta dodijeljeno u zakup.

Vujičić i Džaković su odmah nakon sprovedenog tendera ukazali da je uvođenje kriterijuma za izbor najpovoljnijeg ponuđača, po kojima se bodovalo prilikom dodjela plaža, neustavno i diskriminatorski, te da odluka predstavlja grubo narušavanje jedinstvenosti pravnog poretka Republike Crne Gore.

„U praksi, zakupac kojem je istekao ugovor o zakupu a bio je zakupac 2008, 2009, 2010, 2011. i 2012. godine, ima u zaleđini plaže svoju nepokretnost i nosilac je priznanja „Plava zastavica“, po kriterijumu bodovanja pristiglih ponuda za zakup plaža već ima sigurnih 50, od ukupno 100 bodova. Drugih 50 bodova može se ostvariti ponuđenim iznosom zakupnine. Ovo dalje znači da ako ponuđač, za zakup plaže, koji ima na osnovu referenci 50 bodova, prihvati ponuđenu cijenu za zakup plaže, niko drugi u Crnoj Gori i van nje, ko preda ponudu za zakup plaže za koju je ponudu predao i bivši zakupac sa referencama”.

Izlazili u susret i pribavili korist ranijim zakupcima plaža?

Oni su u krivičnoj prijavi, koja je juče predata budvanskoj policiji naveli da su prijavljena službena lica Morskog dobra i Vlade protivpravnim iskorištavanjem položaja i ovlašćenja, usvajanjem odluka kao i izdavanjem saglasnosti, u proceduri raspisivanja Javnog poziva pribavili korist ranijim zakupcima plaža, kojima je istekao ugovor o zakupu...”.

Bonus video: