Hogan Ivanoviću: Cilj otvaranje pregovora u Poglavlju 11

„Pake je okarakterisao crnogorsku poljoprivredu kao veoma perspektivnu i izrazio punu podršku procesu otvaranja pregovora“, dodaje se u saopštenju.
1 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Vlada Crne Gore
Petar Ivanović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 03.03.2015. 13:52h

Cilj u ovoj godini je otvaranje pregovora sa Crnom Gorom u Poglavlju 11, koje se odnosi na poljoprivredu i ruralni razvoj, saopštio je komesar Evropske komisije (EK) za tu oblast, Fil Hogan.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović, je tokom prvog dana radne posjete Briselu, upoznao Hogana sa situacijom oko ispunjenja početnih mjerila.

Ivanović se zahvalio Hoganu i članovima njegovog kabineta na dosadašnjoj saradnji i kontinuiranoj podršci.

“Imamo odličnu saradnju sa vašim timom. Očekujemo razumijevanje za specifičnosti crnogorske poljoprivrede i proces prilagođavanja standardima Evropske unije (EU) kroz dozvoljene oblike derogacije”, rekao je Ivanović.

Iz Ministarsatva poljoprivrede i ruralnog razvoja su saopštili da je Hogan kao ključnu kariku daljeg razvoja tog sektora naveo višestruki značaj udruživanja poljoprivrednika, razvoj organske poljoprivrede i obuku poljoprivrednih proizvođača.

Ivanović je podsjetio da je crnogorska Vlada još 2013. godine usvojila Zakon o kooperativama i dostavila ga Skupštini na usvajanje.

“Razgovarano je o razvoju registara zemljišta, organizaciji zajedničkog tržišta i mogućem uključivanju Crne Gore u inicijativama EU u susret Lisabonskoj konferenciji”, navodi se u saopštenju.

Ivanović je direktora za zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za politiku susjedstva i proširenje, Žan Erik Pake, upoznao sa aktivnostima u ispunjenju otvarajućih mjerila u poglavljima 11, 12 i 13.

Pake je kazao da poljoprivredu smatra jednim od prioritetnih sektora, ali da u narednom periodu treba nastaviti sa finalizaciom procesa akreditacije IPARD programa, procesom edukacije i pripreme poljoprivrednih proizvođača za ulazak u EU.

Ivanović je saopštio da je jedan od ciljeva Ministarstva transformacija tog sektora u agro-biznis, kreiranje kooperativa i dalji razvoj tržišno orjentisane poljoprivredne proizvodnje.

„Pake je okarakterisao crnogorsku poljoprivredu kao veoma perspektivnu i izrazio punu podršku procesu otvaranja pregovora“, dodaje se u saopštenju.

Šef Jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za politiku susjedstva, Dirk Lange, je tokom sastanka sa Ivanovićem, kazao da je zadovoljan aktivnostima i ostvarenim rezultatima u sektoru voda.

„Ivanović je potvrdio punu posvećenost procesu pregovora i ispunjenju mjerila u sva tri poglavlja u oblasti poljoprivrede i implementaciji okvirne i pojedinačnih direktiva u oblasti voda“, rekli su iz Ministarstva.

Na sastanku Ivanovića sa Federalim ministrom poljoprivrede Belgije, Vilijem Borsusom, dogovorena je konkretna saradnja u oblasti organske poljoprivrede, proizvodnje povrća, sistema praćenja životinja od farme do finalnog proizvoda i povećanja produktivnosti krava.

“Imali smo veoma sadržajan sastanak sa konkretnim predlozima buduće saradnje. Akcenat smo stavli na pitanja bezbjednosti hrane”, kazao je Borsus i dodao da su podjednako bitni procesi edukacije, istraživanja i promocija poljoprivrednih proizvoda u čemu Belgija ima veliko iskustvo.

Ivanović smatra da se sastanak sa Borsusom može posmatrati kao početak konstruktivne bilateralne saradnje.

„Iskustvo Belgije u dizajnu, pakovanju, promociji, modaliteti saradnje poljoprivrednih prozivođača, kao i model praćenja životinja od farme do finalnog proizvoda su veoma specifični i efikasni”, dodao je Ivanović.

Sa potpredsjednikom Euro-consulting group, Sabine Laruelle, Ivanović je dogovorio saradnju u oblasti istraživanja, promocije, diverzifikacije kroz mjere ruralnog razvoja i lakšeg pristupa crnogorskih proizvoda evropskom tržištu.

Predstavnica Valonske Agencije za izvoz i strane investicije Milena Gvozden navela je mogućnost korišćenja raspoloživih alata, pomoći koje pružaju programi Taiex i Twining, čime bi se formalizovala saradnja između Agencije i Ministarstva poljoprivrede u oblastima na koja se odnose sva tri pregovaračka poglavlja.

U okviru bilateralnog dijela, Ivanović se sastao i sa direktorom britanske kompanije Basis, Robom Simpsonom.

„Razgovarano je o mogućoj saradnji u oblasti sertfikacije i monitoringa sredstava zaštite bilja, ispitivanje kvaliteta vode, zemljišta i vazduha. Razmotrena je mogućnost zajedničke realizacije programa obuke i redovne kontrole i zaštite bilja“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: