Tribina u Herceg Novom: Roditelji najvažniji za razvoj djeteta

Predsjednik opštine Nikša Gojković podsjetio je da je Herceg Novi posebno senzibilan kada je riječ o djeci bez roditeljskog staranja
105 pregleda 0 komentar(a)
hraniteljstvo, Foto: Slavica Kosić
hraniteljstvo, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 02.03.2015. 17:28h

U 255 hraniteljskih porodica u Crnoj Gori smješteno je 371 dijete, čulo se na današnjoj (ponedjeljak) tribini Svako dijete treba porodicu koju su organizovali Odbor za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore i Predstavništvo UNICEF-a u našoj zemlji. Samo u prošloj godini u 38 hraniteljskih porodica smješteno je 62 djece, od čega 47 u 29 srodničkih porodica, a petnaestoro djece u devet nesrodničkih porodica. Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja ukazuju da je to povećanje dijelom i rezultat kampanje ,,Svako dijete treba porodicu“.

Porodica Asović iz Nikšića jedna je od hraniteljskih porodica, a Mira Asović je svoje iskustvo podijelila sa Novljanima na tribini.

Kada se jednog oktobarskog dana pretprošle godine , tada trogodišnja Hana Asović vratila iz vrtića kući sa pitanjem zašto i ona nema bracu ili seku kao ostali drugari, njeni roditelji nisu ni slutili da će od tog trenutka njihovi životi dobiti sasvim drugačiji tok. U medijima su čuli za kampanju o hraniteljstvu „Svako dijete treba porodicu“ koja se odvija uz podršku UNICEFa i oni su počeli, kao hranitelji da se brinu o jednoj bebi, da bi je brzo usvojili i postal roditelji još jedne djevojčice.

Mira Asović

Predsjednik opštine Nikša Gojković podsjetio je da je Herceg Novi posebno senzibilan kada je riječ o djeci bez roditeljskog staranja i podsjetio da je u toj opštini Dječiji dom Mladost u Bijeloj.

“Sa promocijom hraniteljstva naša opština je već davno započela, tačnije prije desetak godina kada je pripreman novi Zakon o dječjoj i socijalnoj zaštiti u Crnoj Gori sa ciljem da se obezbijedi pravni osnov za razvoj srodničkog i profesionalnog hraniteljstva, usvajanja i drugih servisa, čime bi se stvarali uslovi da svako dijete odrasta u bezbjednom i porodičnom okruženju, okruženju kojem pripada punom ljubavi i brige za njegovo pravilno odrastanje. Jer zaista svako dijete treba da ima svoju porodicu u kojoj će ostvariti prve identitete i razvijati se u u potpuno prirodnom ambijentu”, kazao je Gojković.

Sprovedena istraživanja u zemljama EU pokazala su da institucionalna briga košta TRI puta više nego hraniteljstvo. Sa druge strane mnogo važnije za pravilan razvoj pogotovo djece uzrasta do treće godine, je da budu zbrinuti u porodici a ne instituciji, istakao je dr Halil Durković ,predsjednik Skupštinskog Odbora za ljudska prava i slobode. Ovaj odbor je poseban akcenat rada u 2014. usmjerio na prava djeteta.

„Krajnji ciljpromocija hraniteljstva i postepeno ukidanje smještanja djece bez rod.staranja u institucijama“

Šef predstavništva UNICEFa za Crnu Goru Bendžamin Perks podsjetio je na međunarodne standarde prava i zaštite djece da svako dijete ima pravo da živi, raste i da se razvija u porodičnom okruženju. Uz jačanje hraniteljstva kao najboljeg modela brige o djeci bez roditeljskog staranja Perks je istakao da BI Crna Gora mogla biti prva zemlja u regionu koja neće imati djecu mlađu od 3 godine u institucijama.

Prema posljednjem istraživanju, četiri od pet građana u Crnoj Gori smatra da je za dijete bez roditeljskog staranja bolje da bude smješteno u hraniteljskoj porodici umjesto u instituciji.

Bonus video: