Pozitivna: Nije normalno da ne radi lift u cetinjskoj bolnici

"Vjerujem da je direktor bolnice svjestan koliko i “etičan” da funkcionalnost bolnice bez lifta nije moguća", ukazao je Babović
112 pregleda 6 komentar(a)
bolnica Cetinje, Foto: Arhiva "Vijesti"
bolnica Cetinje, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 02.03.2015. 15:52h

Pozitivna Crna Gora zatražila je od Vlade da obezbjedi novac za kupovinu lifta za transport pacijenata u cetinjskoj bolnici.

Član Glavnog odbora Pozitivne, Mihailo Babović, kazao je da nije normalno da u 21. vijeku lift za transport pacijenata u toj bolnici ne radi više od 48 sati i da za to, kako je naveo, odgovornost snose dežurni ljekari i osoblje.

Babović je objasnio da direktor ne pominje odgovornost, već priča o "etici", objašnjavajući da je, "ako treba, neophodno pacijentu ukazati pomoć u "predvorju" bolnice i nositi ga do mjesta odrednice, jer to etika nalaze".

"Vjerujem da je direktor bolnice svjestan koliko i “etičan” da funkcionalnost bolnice bez lifta nije moguća", ukazao je Babović.

On smatra da su zdravstvenom sistemu potrebne korijenite promjene.

"Pošto nemamo resornog ministra, Pozitivna za zahtijeva od Vlade da nađe način i obezbjedi novac za kupovinu lifta za transport pacijenata kako ne bismo pozivali Gorsku službu da pomaže hirurzima i hirurškom osoblju oko transporta najugroženijih pacijenta", rekao je Babović.

Prema njegovim riječima, situacija dodatno ukazuje da je zdravstvenom sistemu nametnuta improvizacija kao oblik funkcionisanja i da za, kako je naveo, nefunkcionalnost odgovornost moraju snositi prije svega ljekari i biti izloženi na "stubu srama".

"Nestvarno, ali životno do čega je zdravstveni sistem došao zbog svoje nefunkcionalnosti i "sposobnih" pojedinaca, a zna se kojih", zaključio je Babović.

Bonus video: