Nikšić: Za pet godina nijedan slučaj HIV-a

Od 1989. godine do danas u Crnoj Gori su registrovane 174 osobe sa HIV-om ili AIDS-om, a muškaraca je šest puta više nego žena. U Podgorici je registrovano 45 odsto oboljelih od HIV-a i AIDS-a, dok ih je na primorju 35 odsto
206 pregleda 6 komentar(a)
Savjetovalište za HIV, Rajko Pavličić, Foto: Svetlana Mandić
Savjetovalište za HIV, Rajko Pavličić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 02.03.2015. 07:18h

Prvi oboljeli od HIV-a u Crnoj Gori registrovan je 1989. godine, a deset godina kasnije u Nikšiću je, pri Domu zdravlja, otvoreno Savjetovalište za HIV. Prema riječima dr Rajka Pavličića, rukovodioca Savjetovališta, za pet godina postojanja kroz savjetovalište prošlo je stotine i stotine pacijenata, od kojih su više od polovine iz Nikšića. Ostali su, kako je kazao, iz svih krajeva Crne Gore, ali i Bosne i Hercegovine, kao i iz Dubrovnika.

„Naše Savjetovalište je jedno od prvih u Crnoj Gori, mada sam kao specijalista socijalne medicine smatrao da je to trebalo davno da se dogodi. Ali, nikada nije kasno. Imamo sve što nam je potrebno od opreme, a za proteklih pet godina je kroz savjetovalište prošlo nekoliko stotina klijenata/pacijenata“, kazao je Pavličić.

Za pomoć se uglavnom obraćaju intravenozni narkomani i osobe sa velikim rizikom od polno prenosivih bolesti.

Građani ne dolaze samo radi testiranja, mnogi su već savjetima promijenili svoje ponašanje...

Prema riječima Pavličića, pacijenti se ne javljaju samo zbog testiranja već često dođu i zbog nekog savjeta, a ono na šta su posebno ponosni je činjenica da je određeni broj njih nakon većeg broja konsultacija uspio da prevaziđe način života koji je do tada vodio.

„Ono što ih najčešće interesuje su rizična ponašanja. Uglavnom se radi o mlađoj populaciji, uzrasta od 18 do 40 godina, mada smo imali nekoliko slučajeva koji nijesu bili punoljetni. Za ovih pet godina smo postigli dosta pozitivnih rezultata i veliki broj pacijenata mijenja svoje ponašanje. Na to smo posebno ponosni“, kazao je Pavličić.

Sa pacijentima su u kontaktu i van radnog vremena jer njihov zadatak je da pomognu onda kada je tim ljudima pomoć najpotrebnija.

Na razgovor dolaze i maloljetne osobe

„Najgore je kada čovjek laže samog sebe. Ovaj posao zahtjeva empatiju i ono što je bitno je da svako od nas koji radimo u ovom Savjetovalištu treba da pođe od samog sebe. Svaka priča me na neki način rastuži. One ostaju ovdje, ali ja svaku priču nosim sa sobom jer ne mogu da ih lako zaboravim“, kazao je rukovodilac nikšićkog Savjetovališta za HIV.

U Savjetovalištu radi pet ljekara specijalista, dva klinička psihologa i dvije medicinske sestre edukovane za rad u savjetovalištu.

„U Savjetovalištu do danas nije otkriven nijedan slučaj HIV pozitivne osobe, međutim prema podacima Instituta za javno zdravlje ima Nikšićana koji su zaraženi HIV-om“, kazao je Pavličić.

Dr Rajko Pavličić kaže da u kancelariju dolaze pacijenti iz cijele Crne Gore, ali i Bosne i Hercegovine i Dubrovnika

Od 1989. godine do danas u Crnoj Gori su registrovane 174 osobe sa HIV-om ili AIDS-om, a muškaraca je šest puta više nego žena. U Podgorici je registrovano 45 odsto oboljelih od HIV-a i AIDS-a, dok ih je na primorju 35 odsto.

Polovina od njih ima razvijenu formu bolesti. Uzrasna dob pacijenata kreće se od 25 do 45 godina, a problem predstavljaju nosioci HIV virusa koji nijesu svjesni tog statusa, pa se pretpostavlja da u Crnoj Gori ima od 460 do 500 osoba sa HIV infekcijom.

U Crnoj Gori je za 11 mjeseci prošle godine registrovan 21 novi slučaj oboljelih od virusa HIV-a i AIDS-a, dok ih je godinu ranije bilo 11.

Romkinja najveće iznenađenje

Od pacijenata dr Pavličić posebno pamti jednu dvadesetšestogodišnju Romkinju, koja je često bila sklona promjeni partnera, ali koja je svima, kaže, „očitala“ lekciju iz medicine.

„Ona me pozitivno iznenadila koliko je bila medicinski obrazovana, tako da sam u jednom momentu i sam ostao bez teksta. Ono što je pozitivno je da je ona to znanje prenijela svojoj populaciji“, kazao je dr Pavličić.

Ljekar pretpostavlja da je nakon posjete Savjetovalištu promijenila stil života i da se odlučila za stalnog partnera.

Bonus video: