"POVEĆANO PORODIČNO NASILJE"

LGBT Forum Progres: Roditelji LGBT djece da podrže i zaštite svoju djecu

"LGBT sklonište je socijalni servis namijenjen svim LGBT osobama koje su ugrožene ili odbačene od strane svog neposrednog okruženja zbog svoje seksualne orijentacije ili rodnog identiteta"
76 pregleda 1 komentar(a)
LGBT, Foto: Shutterstock.com
LGBT, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 01.03.2015. 14:43h

U posljednje vrijeme registrovano povećano porodično nasilje prema LGBT osobama kada bližnji saznaju za njihovu seksualnu orijentaciju a posebno zbog činjenice da su u istopolnim, vanbračnim zajednicama i vezama, kazali su iz LGBT Foruma Progres.

"U LGBT skloništu, nedavno je boravio lezbejski par, sa dvoje djece koji su u ovaj servis primljeni po preporuci policije uslijed nasilja i prijetnji smrću upućenih jednoj od partnerki od strane bivšeg supruga. LGBT sklonište je socijalni servis namijenjen svim LGBT osobama koje su ugrožene ili odbačene od strane svog neposrednog okruženja zbog svoje seksualne orijentacije ili rodnog identiteta. Sklonište je osnovano 2011.godine i do sada je kroz njega je prošlo preko 80 osoba. Ovo je po prvi put da u skloništu boravi jedna kompletna porodica", navodi se u saopštenju LGBT Foruma Progres.

Iz ove NVO su naveli da povodom ovog događaja LGBT Forum Progres ima izuzetno kvalitetnu komunikaciju sa policijom i drzavnim tuzilaštvom, a ostvarena komunikacija je izuzetno profesionalna i na nivou međunarodnih standarda.

"Trenutno u skloništu boravi 19-godišnji student čija se majka snažno protivi njegovoj seksualnoj orijentaciji kao i istopolnoj vezi sa muškarcem. Mladić se nalazi pod snažnim pritiskom porodice da se uključi u navodne programe liječenja od homoseksualnosti", dodaje se u saopštenju.

LGBT Forum Progres ponovo poziva roditelje LGBT djece da podrže i zaštite svoju djecu.

"Od ključne je važnosti da LGBT osobe podršku, razumijevanje i zaštitu imaju u porodici, od svojih roditelja. Civilno društvo, policija i pravosuđe igraju značajnu ulogu u promovisanju tolerancije, prevencije i sankcionisanja nasilja nad LGBT osobama. Ipak podrška i zaštita roditelja i porodice za svaku LGBT osobu, posebno za djecu i mlade, je primarna", zaključuje se u saopštenju.