HRA pita Stankovića: Postoji li strategija protiv nekažnjivosti za ratne zločine

Iz HRA su ukazali na nalaze nekoliko međunarodnih stručnih tijela o neadekvatnoj primjeni međunarodnog prava u procesuiranju predmeta ratnih zločina, posebno u slučaju ”Deportacija” i ”Bukovice”, u kojima je su donešene oslobađajuće presude
2 komentar(a)
Ivica Stanković, Foto: Savo Prelević
Ivica Stanković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.03.2015. 14:33h

Akcija za ljudska prava (HRA) uputila je dopis Vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću, povodom podnošenja zahtjeva za zaštitu zakonitosti u pravosnažnoj presudi u predmetu Deportacije izbjeglica iz Crne Gore.

Iz HRA su ukazali na nalaze nekoliko međunarodnih stručnih tijela o neadekvatnoj primjeni međunarodnog prava u procesuiranju predmeta ratnih zločina, posebno u slučaju ”Deportacija” i ”Bukovice”, u kojima je su donešene oslobađajuće presude.

Prema njihovim riječima, takav stav su iznijeli Komitet za zaštitu od mučenja, Radna grupa Ujedinjenih nacija za prinudne nestanke, ekspert Evropske komisije Mauricio Salustro i Amnesty International.

„Uputili smo Stankoviću pitanje o tome da li je državno tužilaštvo podnijelo najavljivani zahtjev za zaštitu zakonitosti Vrhovnom sudu protiv pravosnažne presude u predmetu Deportacije izbjeglica”, saopštili su iz HRA.

Oni su, kako su naveli, pitali Stankovića i da li postoji strategija protiv nekažnjivosti za ratne zločine u Crnoj Gori.

HRA je u pismu tražila od Stankovića da obavijesti javnost i o strategiji Vrhovnog državnog tužilaštva da se izbori sa nekažnjivošću i u tom, kao i svim drugim poznatim slučajevima ratnih zločina.

U ratnim zločinima, Bukovica, Kaluđerski laz, Štrpci, opsada šireg područja Dubrovnika, žrtve su, kako su ukazali, nesporne, „ali iz različitih razloga nije utvrđena odgovornost svih onih koji su za te žrtve odgovorni“.

Iz HRA su naglasili da takvu strategiju imaju i državna tužilaštva država u okruženju.

Oni su podsjetili da su vršiocu dužnosti VDT Veselinu Vukčeviću 20. novembra 2013. godine uputili detaljno obrazloženu incijativu za zaštitu zakonitosti u tom predmetu.

„Nakon toga smo više puta slali upite o tome da li je inicijativa razmotrena i molbu da javnost bude obaviještena kada takav zahtjev bude podnijet“, kazali su iz HRA.

Bonus video: