Početni kurs zimskog planinarenja: Uslov za dalju obuku

0 komentar(a)
Ažurirano: 01.03.2015. 13:23h

Planinarski klub "Subra", proteklog vikenda organizovao je za svoje, ali i za članove klubova Komovi iz Podgorice i Vjeverica iz Kotora, početni kurs zimskog planinarenja, koji je pohađalo 16 planinara.

Početni kurs zimskog planinarenja prvi je korak pri obrazovanju u ovom sportu i uslov za eventualnu dalju specijalističku obuku, mada formalno, na nivou Planinarskog saveza Crne Gore još nije dobio status obaveznosti, kako je to, recimo, već davno riješeno u Hrvatskoj, saopšteno je iz Subre.

Obuka je trajala tri dana u planinskom domu Za Vratlom i na Orjenu, pri čemu su se smjenjivala teoretska predavanja sa praktičnim radom, koji po pravilu i privuče najveću pažnje kursista. Između ostalog, uvježbavano je bezbjedno kretanje u sniježnim uslovima i izrada prinudnog bivaka, u ovom slučaju igloa.

Vremenski uslovi su bili relativno povoljni za održavanje kursa, sa minimalnom potrebnom količina snijega, relativno visokim dnevnim temparaturama i obiljem sunca.

Idućeg vikenda u organizaciji Planinarskog kluba "Subra", biće organizovan tradicionalni noćni uspon "Noć punog mjeseca".

Galerija

Bonus video: