Muškarac iz Crne Gore postaje žena o trošku države

"Nadam se da će uskoro u Crnoj Gori moći da se obavi promjena pola, zadovoljni smo time što je zakonom i drugim aktima omogućeno da svi oni koji žele da to urade imaju podršku države", rekao je Kalezić
209 pregleda 74 komentar(a)
operacija, operacioni sto, Foto: Shutterstock
operacija, operacioni sto, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.03.2015. 08:48h

Žena zarobljena u tijelu muškarca završila je papirologiju za promjenu pola o trošku države i počela je medicinska procedura u Beogradu, piše "Blic".

Riječ je o prvoj osobi iz Crne Gore kojoj će država platiti 80 odsto troškova komplikovanog medicinskog postupka promjene pola, koji može trajati godinama.

Direktor NVO "Kvir Montenegro" Danijel Kalezić nije želio za "Blic" da iznosi detalje o osobi koja se podvrgnula promjeni pola.

Kazao je da je zadovoljan time što je država omogućila sprovođenje operacije promjene pola.

"Nadam se da će uskoro u Crnoj Gori moći da se obavi promjena pola, zadovoljni smo time što je zakonom i drugim aktima omogućeno da svi oni koji žele da to urade imaju podršku države", rekao je Kalezić.

Beograd je regionalni centar u kojem se obavljaju operacije promjene pola, a u Srbiji oko 200 osoba čeka na promjenu pola.

Promjena pola iz muškog u ženski je češći zahtjev sa kojim se ljekari streću i manje je komplikovan od obrnutog procesa, navodi "Blic".

Poslije psihološke pripreme i zelenog svijetla Ministarstva zdravlja koje treba da da saglasnost da postoje medicinski razlozi za promjenu pola, slijedi hormonska terapija. Poslije toga dolazi najteži dio posla - hirurški zahvati kojima se odstranjuje ili stvara penis.

Stručnjaci navode daj e lakše formirati ženske i unutrašnje i spoljašnje organe nego penis.

On se pravi na različite načine - od lokalnog tkiva, od inglinalnih režnjeva, od nekih proteza.

Kada se muškarcu odstrani polni organ ne postoji mogućnost predomišljanja, ali je teoretski moguće praviti novi falus koji neće biti kao pravi.

Bonus video: