Sindikat Elektrotehničke škole optužuje Pićurića za falsifikovanje

Pićurić je odbacio optužbe za sprečavanje sindikalnog djelovanja, falsifikovanje, zloupotrebu službenog položaja...
649 pregleda 10 komentar(a)
Elektro škola Vaso Aligrudić, Foto: Arhiva Vijesti
Elektro škola Vaso Aligrudić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 28.02.2015. 20:17h

Sindikalna organizacija podgoričke Elektrotehničke škole podnijela je krivičnu prijavu protiv direktora Veselina Pićurića, profesorice Marine Radović i sekretara Ljiljane Ilić, zbog navodnih nezakonitosti u radu te obrazovne ustanove.

Prijava, koju razmatra Osnovno državno tužilaštvo, podnijeta je zbog navodnog sprečavanja i ometanja sindikalnog djelovanja, falsifikovanja javnih isprava, povreda iz prava rada, zloupotrebe službenog položaja...

Pićurić je odbacio optužbe.

Predstavnici Sindikata, na čijem je čelu Aleksandrina Vujačić, tvrde da je krivična prijava posljedica niza Pićurićevih opstrukcija.

“Broj krivičnih djela koje je direktor počinio da bi spriječio Sindikat prosvjete da vrši kontrolu poslovanja ustanove kroz svoje predstavnike u Komisiji, navodi na sumnju da je to poslovanje van granica definisanih zakonima”, piše u prijavi koju su potpisali Vujačićeva, član Sindikata Ranko Ljumović i član Izvršnog odbora Sindikata Dragan Sandić.

Tvrde da su oni reprezentativan Sindikat na nivou ustanove, ali da su im formiranjem drugog sindikata oduzeta prava koja su im pripadala, najprije učešće u radu Komisije koja kontroliše novčane tokove, zapošljavanje...

U prijavi se navodi i da je menadžment škole falsifikovao isprave, te da je njihova sindikalna organizacija isključena iz Komisije, iako je reprezentativnost dokazala mnogo prije nego druga sindikalna organizacija.

U prijavi piše i da im direktor škole nije dozvolio uvid u novčane tokove škole, a da su shodno Zakonu o pristupu informacijama plaćali školi znatno više nego što je državna taksa.

Veselin Pićurić

Pićurić je “Vijestima” rekao da je postupak utvrđivanja reprezentativnosti sindikata urađen u skladu sa zakonima.

“Što se tiče informacija o novčanim tokovima... sve informacije od kada sam na čelu su dostupne na oglasnoj tabli... Sva tražena dokumenta su im dostavljena i za to su uplatili 1,75 eura, što su troškovi kopiranja”.

Sindikalna organizacija je prošle godine tražila i inspekcijski nadzor u školi, tvrdeći da je direktor prekoračio ovlašćenja i zloupotrijebio položaj, ali se Ministarstvo prosvjete oglasilo nenadležnim.

Đaci (ne)rade u vrijeme nastave

Podnosioci prijave sumnjaju da učenici “obavljaju najteže i najopasnije poslove, i to u vrijeme nastave”.

Pićurić pak tvrdi da su đaci “imali privilegiju” da budu plaćeni za rad.

“Profesori i ja do sada za svoje angažovanje nijesmo uzimali nadoknadu, samim tim nismo mogli ni imati obavezu plaćanja poreza na prihode”, rekao je Pićurić.

On tvrdi da nikada ne bi doveo u opasnost svoje učenike i da je “cilj rada učenika prije svega sigurnost i da steknu radne navike, vještine i kompetencije”.

“Radove izvode vikendom, u slobodno vrijeme”.

On je naglasio da je Centar za obuku, “zahvaljujući radu svojih odgovornih profesora, đaka i mene kao čovjeka koji je sve organizovao, obezbijedio da od najneopremljenije škole postane evropska institucija”.

“S obzirom da su pomenuti revnosno pozivali sve moguće inspekcije koje su kontrolisale rad škole i Centra i uvijek konstatovale isto da isti rade sve u skladu sa zakonom, ostaje im ovaj način da sebi prave publicitet”.

Tužilaštvo urgiralo da dobije dokumenta od Ministarstva

Iz Tužilaštva je “Vijestima” nezvanično rečeno da je predmet u fazi izviđaja, da čekaju izjašnjenje Ministarstva prosvjete, koje im nije dostavilo tražene podatke i dokumenta u vezi sa tim slučajem.

"Urgirali smo da se hitno postupi po našem zahtjevu, a ako ne dobijemo odgovor iz Ministarstva, postoje i drugi načini da se to dostavi što prije", rečeno je iz Tužilaštva.

Bonus video: