Opština Budva ne može da naplati dug od 130.000 eura

Dvije firme kupile 18.000 kvadrata zemlje u zaleđu Lučica, ali nijesu platile porez
0 komentar(a)
Lučice, Foto: Vuk Lajović
Lučice, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 28.02.2015. 17:29h

Opština Budva bila je prinuđena da angažuje javnog izvršitelja kako bi naplatila čak 130 hiljada eura poreskog duga, koje su na ime poreza na nepokretnost napravile dvije povezane kompanije, koje su kupile atraktivni zemljišni kompleks od ukupno 18 hiljada kvadrata u netaknutoj uvali Lučice nadomak Petrovca.

Naime, javni izvršitelj je donio rješenja o prinudnoj naplati poreskog potraživanja za firme “Adritic investments” i “Property investments”, dok je Opština, koju vodi Lazar Rađenović, prethodno upisala hipoteku na parcele.

Ovim se nastavlja praksa, da se poreski dugovi, nepoznatih investitora, sakrivenih iza of-šor firmi, osnovanih na dalekim ostrvima, iz godine u godinu gomilaju, jer nijesu relizovali svoje zamisli, a Opštini samo napravili “glavobolju”.

Zemlja u uvali Lučice kupljena je prije gotovo osam godina, u vrijeme kupoprodajne groznice, za vrijeme milionskih transkacija na tržištu nekretnina, preko dvije firme, budvanske i podgoričke, uz prethodnu kreditnu podršku Hipo Alpe Adria banke od pet miliona eura.

Od milionske zarade i ambicioznih građevinskih poduhvata, ostali su samo dugovi. Zemljišni kompleks od 9.205 kvadrata, u vlasništvu ima budvanska firma ''Adriatic investments”, koju je osnovala firma sa egzotičnih Sejšela “Standard consulting corporation”.

Opština je sredinom septembra upisala hipoteku na ime poreskog potraživanja na iznos od 48.878 eura, što se i navodi u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine. Interesantno je to da je na ovoj parceli hipoteka od pet miliona eura, na ime kredita koji je firma još 2007. uzela od Hypo Alpe Adria banke.

Banka je hipoteku prenijela na Hipo Alpe Adria development, koji se inače i bavi prodajom “loših” kredita, odnosno nepokretnosti koje je dobila na ime ne- vraćanja novca. Da pomenuta firma nije ni finanijski stabilna, svjedoči i to da je, po posljednjem izvještaju Centralne banke, račun u blokadi punih 2.480 dana i to na iznos od 343.514.

Ništa bolja situacija nije i sa podgoričkom firmom “Property investments”, koja je vlasnik susjedne parcele od 9.432 kvadrata. Osnivači ove firme, sudeći po centralnom registru privrednih subjekata, "sakriveni" su iza firme “Blunt internacional" sa dalekih Britanskih Djevičanska ostrva. To da su dvije međusobno povezane firme, svjedoči da su obje istog dana uzele kredit od pet miliona eura, založivši zemlju.

Firma, čiji je račun u blokadi takođe 2.480 dana na iznos od 648.560 eura, duguje Opštini Budva na ime poreza na nepokretnost 73.366 eura, na koliki je iznos i upisana hipotreka. I ovdje je Opština naplatni mehanizam pokrenula preko javnog izvršitelja.

Inače, uvala Lučice, koja je još građevinski netaknuta, u vlasništvu je i HG “Budvanska rivijera”, koja je vlasnik 8.441 kvadrata i to najatraktivnijeg dijela, samoga parkinga i nekadašnjeg restorana, dok se uz nju naslanja i zemljišni kompleks od 18 hiljada kvadrata u vlasništvu Opštine Budva.

Bonus video: