Sutomore: Krave uništavaju voćke, fasade kuća

115 pregleda 18 komentar(a)
krava, Foto: Shutterstock
krava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.02.2015. 14:33h

Napuštena stoka, bez čuvara, širom Sutomora obara kontejnere i ulazi u dvorišta u potrazi za hranom. Krave, bikovi i konji koji slobodno i bez ikakve kontrole vlasnika šetaju po ulicama, ugrožavajući i bezbjednost u saobraćaju i komunalnu higijenu, nije to slika iz Indije, gdje se krava smatra svetom životinjom, pa je zato niko ne dira, već iz Sutomora, piše "Blic".

Nebrojena goveda su sutomorske kontejnere pretvorila u ispasišta, a konji galopiraju uzduž i popreko Spičanskog polja. Ovih dana problem je eskalirao u naselju Bjelila-Haj-Nehaj.

"To je postao teror preko čitavog dana. Od stoke se ne može živjeti. Bikovi, krave i konji neometano upadaju u dvorišta, bašte, uništavaju voćke i zasade povrća, uništavaju živu ogradu i fasade kuća. Užasna je situacija, a komunalna policija, iako prijavljujemo, ništa ne radi da nas spasi", kazao je za "Blic" Netko Sinanović, koji živi u Haj-Nehaju.

Pošto su prozivke mještana povodom problema upućene i na JP Komunalne djelatnosti, iz ovog preduzeća kažu da se komunalci redovnim obilaskom terena suočavaju sa velikom nesavjesnošću građana, kao i sa vrlo izraženim problemom lutajuće i odbjegle stoke u Sutomoru.

"Na jednoj od fotografija sa terena u Sutomoru se jasno vidi na "minđuši" koji je registarski broj grla, na osnovu kojeg se može ustanoviti čije je vlasništvo, i skrenuti pažnju vlasniku ili ga prinuditi da stoku napasa na području van urbane zone. Ostajemo u nadi da će se probuditi savjest kod vlasnika stočnih grla i da će poštovati Odluku o komunalnom uređenju grada i svoja stada držati van područja koja su zabranjena tom Odlukom", rekla je Nedeljka Orlandić, generalni direktor JP "Komunalne djelatnosti".

Bonus video: