Klimeta: Sjever zapostavljen i u oblasti NVO sektora

Osnivači koalicije ,,Saradnjom do cilja'', kazao je on, prihodovale su 1. 114 237 eura „što je skoro pet puta više od sve 31 organizacije sa sjevera“
77 pregleda 1 komentar(a)
Sadik Klimenta, Foto: Aida Sadiković
Sadik Klimenta, Foto: Aida Sadiković
Ažurirano: 28.02.2015. 14:27h

Predsjednik NVO „Manjinski akcionari Gornjeg Ibra“ Sadik Klimenta je ocijenio da je sjever, pored ostalih društvenih sfera, zapostavljen i u oblasti NVO sektora. Uputio je inicijativu nevladinim udruženjima sa sjevera republike da se udruže. Smatra da bi na taj način prihodovali više novca i lakše ostvarivali ciljeve zbog kojih su osnovani.

Klimenta je rekao da finansijski izvještaj koalicije „Saradnjom do cilja“, čiji osnivači su CEMI, Juventas, CRNVO i CGO, ukazuje da su 94 NVO u toku 2013. godine prihodovale 4. 024 406, 23 eura. Najmanji dio kolača, istakao je on, dobile su NVO sa sjevera.

„Od preko četiri miliona, NVO sa sjevera, koje čine trećinu koalicije, dobile su oko 242 hiljade eura, što je nešto više od pet procenata ukupnih prihoda. Medju 31 NVO, najviše su dobile organizacije iz Bijelog Polja – 105. 161, u Kolašin je otišlo 47. 753, Pljevalja 32. 960, Rožaje 27. 300, Berane 16. 120 i najmanje u Mojkovca 12. 700 eura.“, rekao je Klimenta.

Osnivači koalicije ,,Saradnjom do cilja'', kazao je on, prihodovale su 1. 114 237 eura „što je skoro pet puta više od sve 31 organizacije sa sjevera“.

„Ovo su sve podaci koji govore koliko se vodi briga o gradjanima na sjeveru Crne Gore kao i NVO koje treba da zastupaju te gradjane i da realizuju zajedno sa njima projekte od sveopšteg interesa. Samtram da je došlo vrijeme da se konačno formira jedan jak savez NVO sa sjevera, koji će imati za cilj da ojača ulogu NVO i gradjana sa sjevera u svim društvenim tokovima“, rekao je Klimenta koji je dodao se više ne smije dozvoliti da se na račun gradjana sa sjevera CG, „prosipajući tobože demokratiju, uzimaju milionska sredstva, koja će se trošiti na velike mjesečne nadnoknade, honorare, putovanja, provode i drugo dok gradjani gladuju“.

Klimenta je podsjetio da u CG ima oko 3 300 NVO, od kojih je preko hiljadu na sjeveru države.

Bonus video: