270 slučajeva nasilja nad djecom u 2013. godini

U 2013. godini zabilježeno 270 slučajeva nasilja u kojima su žrtve bila djeca, a posebno zabrinjava što su se takvi incidenti dešavali i u institucijama socijalne zaštite
0 komentar(a)
nasilje, škola, Foto: Shutterstock
nasilje, škola, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.02.2015. 11:39h

Zvanični podaci Centra za socijalni rad, za 2013. godinu, kažu da se od ukupno 637 prijavljenih žrtava nasilja čak 270 odnosilo na slučajeve djece, a posebno je zabrinjavajuće što je određen broj takvih incidenata zabilježen u institucijama socijalne zaštite.

Zaštitnik ljudskih prava i osnovnih sloboda Nevenka Stanković istakla je da “ima pomaka u odnosu na pomenutu godinu, ali da još puno toga treba poraditi, kako bi se do kraja ispoštovale preporuke Komiteta UN-a”. Takođe, Ujedinjene nacije akcentovale su i brigu o osjetljivim kategorijama, u koju spadaju djeca sa smetnjama u razvoju, romska i djeca marginalizovanih grupa.

Značajan problem predstavljaju i maloljetničke trudnoće, a saopšteno je da je osnovni cilj izrade izvještaja upoznavanje javnosti o tome kako se prava propisana Konvencijom Ujedinjenih nacija o pravima djeteta poštuju u Crnoj Gori, te da se, shodno nalazima i preporukama Komiteta, stvore uslovi za njihovo dalje unaprijeđenje.

Bonus video: