APEL DIREKTORU I MINISTARSTVU

Roditelji se bune zbog profesora: U podgoričkoj Gimnaziji postoji "odjeljenje smrti"?

60 pregleda 0 komentar(a)
Gimnazija Slobodan Škerović, Foto: Vesko Belojević
Gimnazija Slobodan Škerović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 27.02.2015. 13:19h

Roditelji učenika odjeljenja IIA Gimnazije "Slobodan  Škerović“ u Podgorici apelovali su na uslove školovanje svoje djece tvrdeći da su žrtve izuzetno visokih kriterijuma, te da je pritisak kome su izložena ogroman.

Oni su se tim povodom obratili direktoru škole, ali i nadležnom Ministarstvu, sa željom da se, kako navode u saopštenju, stane na kraj tome.

“2013. godine u tadašnje IA upisano je 35 učenika (od čega su njih 30 u osnovnoj školi nagrađeni nagradom “Luča”), ali se taj broj već u prvih mjesec dana smanjio prelaskom đaka u druga odjeljenja, tako da je I razred završilo njih 29. Taj se trend nastavio i ove školske godine, što je dovelo do toga da ih je sad u odjeljenju 23, računajući i đaka koji je u odjeljenje upisan u II razredu (poređenja radi, u nekim drugim odjeljenjima II razreda ima i preko 40 učenika)! Svjesni smo, kao i Vi, vjerujemo, da je isključivi razlog za to izuzetno visok kriterijum nametnut našoj djeci od strane dijela Odjeljenskog vijeća, koji našu djecu izlaže ogromnom pritisku. Djeca, naravno, žele da postignu što bolji uspjeh i bore se za to, ali, jednostavno, taj im je zadatak postao pretežak. Da ne bude zabune – nemamo mi i naša djeca primjedbe na sve profesore, za neke smatramo da su izuzetni pedagozi i učitelji”,  poručili su roditelji. 

Oni su napomenuli da u prilog njihovim zamjerkama idu i nalazi komisija.

“Od pomenutih 30 lučonoša, na prva dva tromjesečja i razreda samo jedno je imalo odličan uspjeh. Đaci koji su promijenili odjeljenje ili školu odmah postižu značajno bolji uspjeh, za šta je dokaz školska dokumentacija. Činjenica je i primjer učenice koja je, nezadovoljna zaključenom ocjenom iz Engleskog jezika na kraju I polugođa, tražila da je ispituje Obraćanje roditelja učenika odjeljenja IIA Gimnazije "S. Škerović“ direktoru škole 2 od 3 komisija – i gle čuda – dobila je čistu peticu od profesorica koje važe za najstrožije! Je li smisao i praksa Škole da našu djecu izlažemo naporu komisijskog polaganja Engleskog jezika kada se kroz ovaj primjer pokazalo da kriterijum za dobijanje ocjena nije dobar?", pitaju roditelji.

Nezadovoljni su roditelji i načinom na koji se formiraju neke ocjene.

"Šta drugo reći za predmet u kome na kontrolnom (presudnom za formiranje zaključne ocjene) najviša ocjena bude četvorka, ili, iz koga samo jedan učenik ima zaključeno pet? Zatim primjer profesorice Hemije (sada odsutna iz zdravstvenih razloga) - prvo, pred sam kraj drugog polugođa “podijeli” neke “tačke za jedinicu” većini đaka koji su odsustvovali sa prethodih časova, a da nikoga od njih i ne ispita. Poslije toga im skoro svima smanji ocjene koje su imali na prethodnom tromjesečju (kod druge profesorice), nekima za samo minut-dva ispitivanja, pri tome još ponižavajući učenike govoreći da im je to novogodišnji poklon jer im nije zaključila pomenute jedinice. Kako da se, nakon ovoga, nada visokoj ocjeni na kraju razreda dijete koje redovno uči, a zaključena mu je na polugođu ovakva dvojka ili trojka?”, objašnjavaju roditelji.

Brigu, pored uspjeha, predstavlja i zdravlje učenika, pa su direktora roditelji podsjetili na njegova obećanja.

“Mi smo zabrinuti za našu djecu - za njihovo zdravlje, prije svega, ali i za njihov uspjeh, faktor koji će im u velikoj mjeri odrediti budućnost! Prošli put ste nam obećali da ćete stvar preuzeti u svoje ruke, da ćete sazvati Odjeljensko vijeće i lično razgovarati sa profesorima, da ćete se zauzeti za dobrobit naše djece. Nikakvog pozitivnog pomaka naša djeca nisu osjetila – čak su se desili i neki slučajevi u kojima se prije mogu podvesti pod “još gore”! Kako se njihova i naša politika "trpi i ćuti", jasno je kao dan, nije isplatila, obavezni smo prema našoj djeci da preduzmemo neke druge korake", poručuju roditelji.

Zabrinuti nad svakodnevnim stresom svoje djece, roditelji su kao opciju predložili i rasformiranje ovog odjeljenja.  

“Zatim, da našu djecu poštedite svakodnevnih stresova, stavite ih u ravnopravan položaj sa ostalom djecom i promijenite Odjeljensko vijeće IIA (npr. da zamijenite Vijeće IIA i IIL – to je ono odjeljenje sa više od 40 učenika u kome je, slučajno, i Vaš sin, pa znamo da u situaciju imate uvid ne samo kao direktor, već i kao roditelj), ili, ako niste to u stanju, rasformirate ovo "Odjeljenje smrti", kako ga ostali đaci škole neskriveno nazivaju, i prebacite našu djecu u IIL, gdje im, sigurni smo i oni i mi, može biti samo bolje”, zaključuje se u pismu.

Preporučujemo za Vas