Forum Bošnjaka obilježio godišnjicu zločina u Štrpcima

„Čekamo i tražimo pravdu da oni koji su zločin počinili plate onako kako zakon nalaže“, poručio je predsjednik Foruma Bošnjaka, Husein Tuzović
96 pregleda 2 komentar(a)
Štrpci, Pobrežje, Foto: Boris Pejović
Štrpci, Pobrežje, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.02.2015. 11:38h

Predstavnici Foruma Bošnjaka položili su danas cvijeće na Spomen obilježje civilnim žrtvama ratova iz devedesetih na Pobrežju, povodom 22 godina od zločina u Štrpcima poručujući da se zločin ne smije zaboraviti i da se mora dalje procesuirati. Za taj zločin je Bosna i Hercegovina uhapsila deset osoba, a Srbija pet.

„Čekamo i tražimo pravdu da oni koji su zločin počinili plate onako kako zakon nalaže“, poručio je predsjednik Foruma Bošnjaka, Husein Tuzović. On je podsjetio da je u tom zločinu 20 ljudi izgubilo život za šta je jedna osoba procesuirana i jedna osuđena na doživotnu robiju u Hagu, ali zbog drugog zločina.

„Ovaj događaj nikad ne smijemo zaboraviti, već on mora dobiti pravednu sudsku presudu“, kazao je Tuzović.

Prema njegovim riječima, ne može se stati na ovome već se procesuiranje mora nastavti da bi se oni koji su neljudski pustupili nad onim koji su po imenu, rođenju, osjećanju i navećim ljusdskim osobinama drugačiji. „Ovom prilikom podsjećam na Štrpce, na deportaciju, Bukovicu, Kaluđerski Laz i sve ono što je tih godina opterećivalo našu zajedničku državu i uništilo zbog događaja projektovanih na daleko važnijem i većem mjestu“, rekao je Tuzović.

Predsjednik Skupštine Glavnog grada, Đorđije Suhih je poručio da se moramo truditi da oni koji su zločin osmislili i realizovali budu kažnjeni ne zbog onih koji su nastradali jer je za njih, kako je obrazložio, nažalost, već kasno već zbog njihovih porodica i budućih generacija kako se to ne bi zaboravilo niti ponovilo. „Danas kad živimo u mirnodopskim uslovima teško je omladini objasniti da je na ovoj teritoriji neko mogao biti ubijen samo zato što mu je u ličnoj karti pisalo drugačije ime i prezime“, kazao je Suhih.

Bonus video: