NEDOUMICE OKO POGONA KOJI NE RADI

Ne zna se vlasnik vrijedne opreme u Lijevoj Rijeci

U pogon je uloženo 165.400 eura, od čega Glavni grad 97.000, a USAID 68.400 eura. Otvoren svečano 2010, nije radio uopšte
351 pregleda 4 komentar(a)
Lijeva rijeka, Foto: Zoran Đurić
Lijeva rijeka, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 26.02.2015. 20:49h

Vozila i oprema za pogon za otkup i preradu ljekovitog bilja i šumskih plodova u Lijevoj Rijeci, nabavljena su 2006. i 2007. godine. Pogon, koji je bivši gradonačelnik Miomir Mugoša svečano otvorio 2010. godine pred lokalne izbore, nije radio ni dan, a podaci koje iznose zvaničnici iz Glavnog grada i iz dokumentacije, koji se tiču vlasništva, kontradiktorni su.

Iz Glavnog grada nedavno su saopštili da pogon ne radi, jer nema interesovanja za organizovanje otkupa i preradu ljekovitog bilja, iako je to bio glavni argument nadležnih pred pokretanje projekta.

Agrotrgovačka zadruga “Potkomovlje” iz Lijeve Rijeke, saopšteno je nedavno iz Glavnog grada, raspolaže nabavljenom opremom za pogon za otkup i preradu ljekovitog bilja i šumskih plodova, a registrovana je u Centralnom privrednom registru 12.12.2005. godine.

Za ovlašćeno lice za zastupanje u zadruzi određen je Pavle Boričić, koji je i predsjednik MZ “Lijeva Rijeka” a kao lica u društvu registrovano je još 12 zadrugara.

Međutim, u dokumentu Strateški plan razvoja Glavnog grada od 2012. do 2017. godine, navodi se da je oprema otkupnog centra, vlasništvo zadruge „Potkomovlje“.

“Opremu čini selekciona traka na prijemu, rezač za pečurke, mašina za baliranje i vakumiranje ljekovitog bilja, blanšer za pečurke, poluautomatski dozator za ljekovito bilje, hladnjača za čuvanje i skladištenje šumskih plodova na temperaturi od -20 C, sušara za ljekovito bilje, dva pick-up automobila za potrebe sakupljanja i otkupa šumskih plodova i ljekovitog bilja”, navodi se u dokumentu.

Pored toga, navodi se da je za proširenje asortimana i povećanje plasmana AD „Plodovi Crne Gore“, planirano da uvrste pečurke, borovnice i ljekovito bilje i da će se za te potrebe koristiti postojeći otkupni centar u Lijevoj Rijeci.

Odbornik DF-a Zoran Lakušić ocijenio je da odgovorne osobe u agrotrgovačkoj zadruzi “Potkomovlje”, nabavljena vozila i opremu za pogon za otkup i preradu ljekovitog bilja i šumskih plodova koriste za svoje lič ne potrebe. Boričić je “Vijestima” kazao da to nije tačno i da opremu čuvaju “kao zenicu u oku”.

Zoran Lakušić

“Opremu ne može niko da takne... Ključ nije kod predsjednika MZ, nego kod nekoga ko njega (Lakušića) glasa”, kazao je Boričić.

U pogon je uloženo 165.400 eura, Glavni grad 97.000, a USAID 68.400 eura.

Različiti odgovori i odborniku Zoranu Lakušiću o opremi

Lakušić je kazao “Vijestima” da je nekoliko puta postavljao odbornička pitanja, u vezi sa pogonom u Lijevoj Rijeci, istakavši da je uvijek dobijao različite odgovore.

“U jednom od njih dobio sam informaciju da je vlasnik opreme i objekta AD “Plodovi”, a iz najnovijeg odgovora vidim da opremom raspolaže “Potkomovlje”. Tu zadrugu je formirao predsjednik mjesnog odbora DPS za Lijevu Rijeku sa svojim aktivistima, koji koriste vozila i opremu za svoje lične potrebe”, kazao je Lakušić.

Iz Glavnog grada su na posljednjoj sjednici Skupštine saopštili da “Potkomovlje’" održava opremu i vozila, ali u Strateškom dokumentu se navodi da ta zadruga “nije aktivna”.