Budvanke učile kako da se brane

Službenice učile tehnike odbrane, od različitih hvatova za vrat, hvatova za kosu, za ruke, odbranu od različitih udaraca i prijetnji nožem, pištoljem i mogućnost upotrebe predmeta
8 komentar(a)
Budva, karate, Ranko Vuković, Foto: Vuk Lajović
Budva, karate, Ranko Vuković, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 26.02.2015. 20:36h

Opštinske službenice, učenice srednje škole, te zainteresovane Budvanke , njih 40, završile su kurs samoodbrane, koji je u okviru realizacije Akcionog plana za postizanje rodne ravnopravnosti, organizovao opštinski Sekretarijat za lokalnu samoupravu.

Budvanke su imale priliku da na kursu, koji je održan u prostorijama Karate kluba „Budva“, od poznatog trenera karateaRanka Vukotića, upoznaju sve one vještine, koje mogu primijeniti u situacijama samoodbrane.

Kako je “Vijestima” rečeno u opštinskom Sekretarijatu, polaznicama ženskog kursa su prikazane tehnike samoodbrane koje su specifične i vrlo prepoznatljive u realnom životu kao odgovor na najčešće situacije napada na ženske osobe.

“Prikazane su vještine odbrane od različitih hvatova za vrat, hvatova za kosu iz različitih pozicija, hvatova za ruke iz različitih pravaca, odbrana od različitih udaraca i prijetnji nožem, pištoljem i mogućnost upotrebe predmeta (torba, hemijska, turpija, štikla na cipeli islično) koje svakodnevno djevojke/žene upotrebljavaju”, navode u Sekretarijatu za loklanu samoupravu.

Kako dodaju, cilj ovog projekta je podizanje nivoa svijesti ženskog dijela populacije i ukazivanje na realnu potrebu posjedovanja osnovnih znanja iz oblasti lične zaštite, imajući u vidu da veliki broj žena biva izložen nekom obliku fizičkog nasilja.

“Čak svaka druga doživi neki oblik psihičkog nasilja, a svaka četvrta doživi prijetnju nasiljem. Cilj Opštine je da ukaže na ove činjenice i da ponudi mogućnost usvajanja vještina samoodbrane koje nude efikasan odgovor na moguće nasilne situacije. Opština Budva broji oko 20.000 stanovnika tokom devet mjeseci godine, međutim, tokom ljeta u Budvi boravi ili je u tranzitu do 120.000 ljudi što bitno povećava nivo rizika od nasilja”, ističu u opštinskom Sekretarijatu.

Bonus video: