Numanović: Više od 14 hiljada zahtjeva za rješavanje statusa RE populacije

Govoreći o integraciji RE populacije u sistem obrazovanja, on je kazao da je Crna Gora dobar primjer, ne samo za zemlje okruženja
0 komentar(a)
Suad Numanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Suad Numanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 26.02.2015. 17:22h

Više od 14 hiljada pripadnika romske i egipćanske (RE) populacije predalo je zahtjeve za rješavanje pravnog statusa u Crnoj Gori, od čega je 11 hiljada riješeno, a manje od tri hiljade je u proceduri, saopštio je ministar za ljudska i manjinska prava, Suad Numanović. Vlada je danas usvojila Izvještaj o sprovođenju Strategije za poboljšanje položaja RE populacije za prošlu godinu. Numanović je novinarima, nakon sjednice Vlade, kazao da Strategija predstavlja kontinuitet u integraciji RE populacije u crnogorsko društvo, navodeći da se integracija prvenstveno odnosi na regulisanje njihovog pravnog statusa. "Aktivnost koja traje poslednjih nekoliko godina, a koja je iziskivala promjenu Zakona o strancima, dovela je do toga da u ovom momentu imamo više od 14 hiljada aplikanata RE populacije za rješavanje pravnog statusa, riješeno je oko 11 hiljada, a manje od tri hiljade je u toku", naveo je on. Numanović je poručio da će svima koji žele da ostanu u Crnoj Gori biti produžen rok za pomoć prilikom dobijanja njihovih dokumenata do kraja ove godine što, kako je pojasnio, ne isključuje mogućnost njihovog dobrovoljnog povratka u zemlju porijekl«. Govoreći o integraciji RE populacije u sistem obrazovanja, on je kazao da je Crna Gora dobar primjer, ne samo za zemlje okruženja. "To je dobar primjer integracije ove populacije i za mnogo razvijenija društva i države, nego što su to zemlje zapadnog Balkana", rekao je Numanović. On je kazao da oko 150 djece RE popilacije ide u osam vrtića na teritoriji Crne Gore, a da u srednjim školama iz godine u godinu raste broj pripadnika populacije. "Sa osnovnom školom ima više od 1,8 hiljada osoba, a unazad samo nekoliko godina to je bilo par stotina RE populacije koje su pohađale obrazovni sistem", naveo je Numanović. Pn je, govoreći o zapošljavanju, on je kazao da se Vlada ne može pohvaliti nekim posebnim podacima jer je, kako je pojasnio, problem nezaposlenosti evidentan i kod ostalih građana Crne Gore, pa samim tim i kod te polucije.

"Tokom prošle godine smo, kroz aktivne mjere zapošljavanja, zaposlili više od 50 RE osoba, u značajnom procentu se tu nalaze i žene, a kroz sezonke poslove zaposliti smo 31 osobu", rekao je Numanović. On je kazao da će Vlada intenzivirati aktivnosti kada je u pitanju obrazovanje „jer oko 94 odsto te populacije nije obrazovano“. "Kad govorimo o njihovoj zdravstvenoj zaštiti, treba da kroz intenzivnu kampanju učinimo da što veći broj njih izabere svog porodišnog ljekara, da žene izaberu ginekologa i da djeca dobiju pedijatra", naveo je Numanović. Kako je kazao, Ministarstvo se intenzivno bavilo kulturom i jezikom RE populacije, a prošle godine je uveden Bukvar za neformalno učenje romskog jezika. "Planirali smo da tokom ove godine izradimo i rječnik, i na taj način im omogućimo lakše izučavanje sopstevnog jezika"«, najavio je Numanović.

Bonus video: