EK: Lažnih azilanata iz CG 2 odsto, najviše iz Srbije

Najveći broj neosnovanih zahtjeva stigao je iz Srbije (42 odsto), Makedonije i Albanije (po 21 odsto), te BiH (14 odsto)
0 komentar(a)
Kosovo, azilanti, Foto: Reuters
Kosovo, azilanti, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.02.2015. 12:31h

U ukupnom broju tražilaca azila u šengenskim zemljama i cijeloj EU, državljani Crne Gore čine dva odsto, saopštila je Evropska komisija.

Najveći broj neosnovanih zahtjeva stigao je iz Srbije (42 odsto), Makedonije i Albanije (po 21 odsto), te BiH (14 odsto).

Evropska komisija je u saopštenju izrazila "znatnu zabrinutost" zbog toga što je za skoro 40 odsto porastao broj lažnih azilanata sa Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji ovih država država sa režimom putovanja u EU bez viza traži "odlučne mjere" i da "dokažu da se priliv lažnih azilanata postojano smanjuje".

Zato se "manjinama, a posebno romskoj, mora pružiti veća ciljana pomoć", ukazala je Komisija u petom izvještaju o djelovanju režima putovanja državljana pet zemalja Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji bez viza.

Najveći broj zahtjeva za azil - 75 odsto, podnijet je u Njemačkoj. Evropska komisija ipak ističe "predanost očuvanja režima putovanja državljana zemalja Zapadnog Balkana bez viza... jer je vrlo uočljiva njegova korist za jačanje međuljudskih kontakata i poslovnih mogućnosti".

Bonus video: