Pažljivo sa kupovinom: Dva roka trajanja na istom pakovanju

Glavna zdravstveno-sanitarna inspektorka ukazuje da preventivno mogu djelovati samo djelimično
52 pregleda 8 komentar(a)
rok trajanja, TV Vijesti, Foto: Screenshot (YouTube)
rok trajanja, TV Vijesti, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 25.02.2015. 19:34h

Koliko često u prodavnici provjeravate deklaracije, i rok upotrebe onog što kupujete?

Iako provjeravate, treba da imate na umu kako ni to nije dovoljno jer se događa da ispod vidljivog postoji i drugačiji datum – odnosno da je nečemu i prošao rok za upotrebu.

Da nijesmo dovoljno obazrivi potvrđuju i konkretni primjeri - ako na pakovanju brašna piše da je ono upotrebljivo do aprila, i ne mora da znači. Gledalac TV Vijesti otkrio je da mu je istekao rok početkom ovog mjeseca.

To što, ipak, ima primjera sličnih ovom ne iznenađuje Centar za zastitu potrošača, mada kažu da u posljednje vrijeme nije bilo takvih prijava.

"Jedino je bilo prigovora da na akcijama postoji roba kojoj je rok ili istekao ili skoro pri isteku. Vrlo često imamo prigovore da nema roka, da ne može da se pronađe",kaže Olga Nikčević iz CEZAP-a, "

O svemu ovome, potrošači, ističu u Centru, ne bi trebalo ni da razmišljaju i troše vrijeme provjeravajući datume, već da sa sigurnošću ulaze u prodavnicu.

"Slobodno možemo reći da je to jedan od težih prekršaja koji je vrlo opasan po život i zdravlje potrošača i da nikako ne bi smjelo da se dozvoli da dođe do takvih pojava. Šta to znači? Znači da jednostavno moraju da se pojačaju kontrole da se poveća broj inspektora, i da se kažnjavaju ", kaže Nikčević.

Glavna zdravstveno-sanitarna inspektorka ukazuje da preventivno mogu djelovati samo djelimično.

"Kada se odnosi nešto na rok upotrebe, sastojke koji moraju biti na deklaraciji, to ne možemo da djelujemo preventivno jer to je i prema Zakonu o potrošaču obmana, a pogotovo sto mi koristimo većinom Zakon o bezbjednosti hrane za ovaj segment deklarisanja proizvoda ", kaže inspektorka Višnja Orban.

Bonus video: