Berane: Otpočeo projekat mjerenja otpada

Projekat se realizuje u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Srbiji i treba da doprinese izgradnji kapaciteta opština i komunalnih preduzeća u oblasti upravljanja otpadom i razmjeni znanja i praksi na regionalnom nivou
0 komentar(a)
Mjerenje otpada, Foto: Tufik Softić
Mjerenje otpada, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 25.02.2015. 16:08h

U Beranama su započete aktivnosti oko mjerenja sastava i količina komunalnog otpada , kroz projekat “Prikupljanje podataka o čvrstom otpadu u zemljama Jugoistočne Evrope”.

To je prvo od ukupno četiri mjerenja koja će biti realizovana tokom ove godine.

Projekat se realizuje u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Srbiji i treba da doprinese izgradnji kapaciteta opština i komunalnih preduzeća u oblasti upravljanja otpadom i razmjeni znanja i praksi na regionalnom nivou.

Osim Berana, od crnogorskih opština u projekat su ukjučene još Kotor, Pljevlja i Podgorica.

Model troškova i finansijske analize opštinama će pomoći da se procijene troškovi usluga prikupljanja otpada i time unaprijedi rad komunalnih preduzeća.

Predstavnici nosioca projekta Čedomir Ribić sa Univerziteta u Novom Sadu i građanski aktivista Milorad Mitrović iz pljevaljske NVO “Breznica” uručili su Opštini Berane Deklaraciju koja je potpisana od strane svih učesnika u ovom regionalnom projektu.

Nakon što je prije godinu zaustavljeno odlaganje otpada na lokaciji Vasove vode u Beranselu, Opština Berane je od strane resornog ministarstva uključena u pronalaženje trajnijeg i adekvatnijeg tretmana komunalnog optada. U ovom gradu su u dva navrata do sada održani sastanci predstavnika Ministarstva održivog razvoja i predsjednika svih opština sa sjevera države, kako bi se u komunikaciji pronašlo najbolje rješenje za tretman komunalnog otpada koje muči čitav sjeverni region.

Na posljednjem sastanku koji je održan polovinom decembra predsjednici jedanaest opština sa sjevera su potpisali i zajednički memorandum o saradnji u vezi sa rješavanjem problema odlaganja komunalnog otpada .

Tada je formiran međuopštinski tim čiji je zadatak da se ustanove finansijski i infrastrukturni kapaciteti opština vezanih za komunalnu djelatnost, količine i sastav otpada , kako bi moglo da se pristupi rješavanju tog problema.

Bonus video: