Stanić: Lokalna vlast i Vlada minimiziraju probleme zagađenosti Pljevalja

"Formiranje partije je pokušaj da pokažemo da se može boriti za vlast, a da pri tome ne ličimo na DPS i njihove metode
2 komentar(a)
Novica Stanić, Foto: Savo Prelević
Novica Stanić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.02.2015. 15:29h

Pokret za Pljevlja, kojeg je nakon izlaska iz Nove osnovao Novica Stanić prije nekoliko dana upisana je u registar političkih partija u Crnoj Gori.

„Izborni rezultat, odnosno predaja vlasti DPS-u kao na tacni, a kasnija dešavanja u našem gradu, pokazala su da Pljevlja neće donijeti sreću ni aktuelna vlast niti opozicija koja stoluje u Podgorici. Sve dok sami ne postanemo gospodari svoje sudbine drugi nam sigurno neće pomoći. Sebi ćemo pomoći kada nam interesi ovoga grada i njegovih žitelja budu na prvom mjestu, drugim riječima kada svi budemo pokret za Pljevlja“, navodi se u saopštenju stranke kojeg je potpisao Stanić. Stanić podsjeća da je Pokret za Pljevlja formiran, praktično na ulici, usred izborne kampanje, bez para i kancelarije, ali kao moralni i politički odgovor na dva krunska pitanja u tom trenutku.

„Bio je to pokušaj da pokažemo da se može boriti za vlast, a da pri tome ne ličimo na DPS i njihove metode. Drugi razlog je bio reakcija na odluku sedam ljudi iz Podgorice, usvojenu u nekom podgoričkom kafiću, o načinu izlaska opozicije na izbore u Pljevljima. Time je na bezobziran način pokazano da se i opozicija, kad dođe na vlast, neće drugačije odnositi prema Pljevljima, nego što to čini aktuelni režim“, navodi se u saopštenju stanića.

Stanić ističe da lokalna vlast i Vlada pokušavaju da minimiziraju probleme zagađenosti, bez stvarne želje da se Pljevljima pomnogne.

„Studija uticaja zagađenja vazduha u opštini Pljevlja, koju je za potrebe izrade Plana kvaliteta vazduha za opštinu Pljevlja izradio „TECHNE Consulting“pokazuje da će ukupne emisije razmatranih zagađujućih supstanci rasti do 2020. godine više od 300 odsto, ukoliko se ne preduzmu mjere za smanjenje zagađenja. Primjenom mjera za smanjenje zagađenja vazduha, koje su predložene ovim planom, umjesto projektovanog povećanja od 300 odsto, do 2020.godine postiglo bi se smanjenje zagađenja suspendovanim česticama od oko 40 odsto u odnosu na 2010.godinu. Jedino rešenje je da se naporedo sa blokom 2 TE Pljevlja, radi toplifikacija i da se istoga dana puste u pogon.Bez toga sve drugo je prodavanje magle Pljevljacima, što u najmanju ruku djeluje i blesavo i bezobrazno. Ako nema para sa druge strane neka se usvoji zakon po kome će se od cijene svakog kilovata struje odvajati dio za spas Pljevalja.Vlada sigurno neće predložiti takav zakon, a još manje ga usvojiti Skupština, ako građani Pljevalja budu brinuli tuđe, a ne svoje brige“, navodi Stanić.

Bonus video: