"Otvori oči-ti biraš“: Edukacija učenika o problemima zavisnosti

0 komentar(a)
Predavanje, bolest zavisnosti, Foto: JU Kakaricka gora
Predavanje, bolest zavisnosti, Foto: JU Kakaricka gora
Ažurirano: 25.02.2015. 08:47h

Nakon uspješno završene prve faze projekta "Otvori oči-ti biraš“, koja je realizovana tokom prethodne školske godine, a u kojoj su obuhvaćene 22 srednje škole u svim regijama Crne Gore, otpočela je realizacija druge faze ovog projekta, saopšteno je iz Javne ustanove (JU) Kakaricka gora.

"Imajući u vidu reakcije ciljne grupe, odnosno petnaestogodišnjaka, kao i nastavnog kadra i predstavnika opštinskih Kancelarija za prevenciju bolesti zavisnosti, jasno je ukazana potreba za realizaciju II faze projekta kojom će biti obuhvaćene preostale srednje škole na teritoriji Crne Gore. Osnovni cilj projekta je edukacija učenika prvih razreda srednjih škola, kroz stručna predavanja, od strane stručnih lica iz Javne ustanove, o problemima koji mogu dovesti do razvoja bolesti zavisnosti, kao i o mehanizmima zaštite i načinima za razvijanje kapaciteta za odupiranje iskušenjima u vrlo specifičnoj fazi razvoja kao što je adolescencija", istakli su u JU Kakaricka gora.

Po njihovim riječima, jedan od najvažnijih segmenata predavanja jeste životna priča - ispovijest bivšeg klijenta.

"Bivši klijent Javne ustanove, a danas uspješni apstinent i naš kolega - asistent u tretmanu, govoriće o surovoj istini o životu sa bolešću zavisnosti, od eksperimentisanja pa sve do dugogodišnje patnje i propadanja, dok će stručna lica iz oblasti psihijatrije, psihologije, socijalnog rada i defektologije svojim izlaganjem učenicima predočiti osnovne probleme koji mogu dovesti do razvoja bolesti zavisnosti. Pored navedenih, aktivnost predviđena planom i programom, jeste i pružanje informacija predstavnicima Kancelarija i nastavnom kadru o mogućnostima tretiranja bolesti zavisnosti na području Crne Gore i okruženju, uključujući i informacije o tretmanu u Javnoj ustanovi", jatali su iz ove ustanove.

Dodali su da je druga faza projekta otpočela je predavanjem u Srednjoj Medicinskoj školi, 23. februara, dok je posjeta Srednjoj ekonomskoj školi "Mirko Vešović" realizovana 24. februara ove godine, a zaposleni iz Javne ustanove odražali su stručno predavanje na temu bolesti zavisnosti, poslije čega je uslijedila životna priča bivšeg klijenta - asistenta u tretmanu.

Učenicima je podijeljen edukativni materijal u obliku brošure koja je kreirana ciljano za njihov uzrast.

"Predavanja, u trajanju od dva školska časa, prošla su izuzetno uspješno. Pedesetak učenika prvih razreda navedenih škola je sa pažnjom i izuzetnom zainteresovanošću slušalo predavanje, poslije čega je uslijedio veliki broj pitanja. Na kraju su učenici zahvalili na posjeti i istakli da je ovo za njih bilo korisno iskustvo", kazali su u JU Kakaricka gora.

Realizacija projekta „Otvori oči – ti biraš“ - II faza, trajaće do kraja polugodišta, odnosno juna mjeseca 2015. godine.

Bonus video: