Protive se getoizaciji Roma na Koniku

Pozdravljaju „napore” vlasti da zatvore Kamp na Koniku, ali su zabrinuti jer Romi ne mogu da se integrišu sa drugim zajednicama u situaciji nalik getu
74 pregleda 4 komentar(a)
KONIK ROMI_2, Foto: Arhiva „Vijesti”
KONIK ROMI_2, Foto: Arhiva „Vijesti”
Ažurirano: 24.02.2015. 06:31h

Komisija protiv rasizma i netolerancije Savjeta Evrope (ECRI) zaključila je da vlast nije primijenila preporuku o zatvaranju Kampa na Koniku i pronalasku drugog smještaja za stanovnike.

U zaključcima o Crnoj Gori o primjeni specifičnih preporuka, koje će predstaviti danas, piše da je Komisija zabilježila dva “ozbiljna incidenta koja se tiču kampa - požar koji je izbio u julu 2012. nakon čega je uslijedila poplava u septembru 2012, koja je izazvala veliku štetu i zbog čega je više od 800 ljudi ostalo bez krova nad glavom”. ECRI je pohvalila mjere koje su preuzele vlasti kako bi stanovnici dobili kontejnere, naglasivši da je to privremeno rješenje.

Pozdravljaju “napore” vlasti da zatvore Kamp, ali “ostaju zabrinuti” zbog “predloženog rješenja”.

“Mještani Konika će stoga ostati u sadašnjoj situaciji koja je nalik getu i nemaju mogućnost da se druže i integrišu sa drugim zajednicama”. Štaviše, sem ankete koju je među mještanima Konika sprovela Evropska komisija 2011, ECRI nije upoznata sa bilo kakvim učešćem RAE populacije u procesu donošenja odluka o ovom bitnom pitanju koje se tiče njih. Komisija stoga zaključuje da ova preporuka nije primijenjena”.

ECRI je nezavisno tijelo koje nadgleda stanje u oblasti ljudskih prava, a analizira situaciju u svakoj od članica SE. Proces monitoringa traje u ciklusima od pet godina, a posljednji izvještaj o Crnoj Gori objavljen je u februaru 2012.

Bonus video: