Tražiće vraćanje spomenika vojvodi Mirku na Trgu Republike

Sekretarka Sekretarijata za sport i kulturu Glavnog grada Nela Savković – Vukčević kazala je da su najavljeni projekti u skladu sa predizbornim obećanjem
99 pregleda 33 komentar(a)
Vojvoda Mirko Petrović, Foto: Wikipedia
Vojvoda Mirko Petrović, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 23.02.2015. 14:39h

Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada će inicirati vraćanje spomenika vojvodi Mirku na Trgu Republike, organizovanje internacionalnog sajma knjiga i otvaranje knjižare u sklopu biblioteke "Radosav Ljumović".

Sekretarka Sekretarijata za sport i kulturu Glavnog grada Nela Savković – Vukčević kazala je da su najavljeni projekti u skladu sa predizbornim obećanjem, ali i strategijskim razmišljanjem gradonačelnika Slavoljuba Stijepovića "da će se u sferi kulture više raditi, unapređivati i afirmisati kulturno stvaralaštvo i doprinositi ukupnom kulturnom identitetu".

Ona je objasnila da je spomenik vojvodi Mirku, po kome je novi dio Podgorice i nosio naziv Mirkova varoš, podignut 1886. godine.

Spomenik, koji je radio prvi građevinski inženjer i predsjednik crnogorskog Senata Marko Đukanović je, kako je istakla, srušen nakon prisajedinjena Srbiji, kada je detronizovana dinastija Petrović.

Tada su, kako je kazala, pristalice prisajedinjenja srušile spomenik vojvodi Mirku i njegove djelove razbacali po okolini i u Moraču.

Savković – Vukčević je istakla da su pokrenuli i postupak osnivanja i registracije knjižare, koja će okupljati pisce i djela crnogorskih autora.

"Uz naslove crnogorskih književnika, knjižara će okupljati i stvaralaštvo crnogorskih autora iz ostalih oblasti, kao što su ekonomija, pravo, politika, sport... Naći će se i djela priznatih stvaralaca iz okruženja, pa i cijelog svijeta", kazala je Savković – Vukčević.

Ona je istakla da se turisti žale da se u podgoričkim knjižarama ne mogu naći djela crnogorskih pisaca Sretena Asanovića, Sretena Perovića, Mladena Lompara, Branka Banjevića, Balše Brkovića i drugih, te će u sklopu knjižare otvoriti i kafe klub, gdje će posjetioci moći da u razgovoru sa piscima i drugim čitaocima razmijene mišljenja.

U decembru sajam knjiga

Savković – Vukčević je istakla da organizovanjem internacionalnog sajma knjiga, koji će biti otvoren početkom decembra, planiraju da pospješe izdavačku i prevodilačku djelatnost.

"Sadržaj i propratni programi sajma, kao što su okrugli stolovi, konferencije, radionice i prostor u kojem će se on nalaziti, biće na visokom nivou", kazala je ona.

Bonus video: