PO EVROPSKIM STANDARDIMA

Sertifikovana laboratorija za ispitivanje morske vode u Dobroti

Najsavremenije opremljena laboratorija nalazi se na renoviranom prvom spratu zgrade IBMK u Dobroti
79 pregleda 0 komentar(a)
laboratorija, Dobrota, Foto: Siniša Luković
laboratorija, Dobrota, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 23.02.2015. 13:45h

Crna Gora od danas ima međunarodno verifikovanu laboratoriju za ispitivanje kvaliteta morske vode jer je predsjednik Akreditacionog tijela Crne Gore (ATCG) dr Ranko Nikolić, direktoru Instituta za biologiju mora (IBMK) u Kotoru dr Mirku Đuroviću, uručio sertifikat o akreditaciji njihove nove laboratorije za opštu biologiju i zaštitu mora.

Najsavremenije opremljena laboratorija nalazi se na renoviranom prvom spratu zgrade IBMK u Dobroti, za što je utrošeno oko 330 hiljada eura dobijenih prije par godina kao donacija Svjetske banke kroz MIDAS projekat unapređenja institucionalnih kapaciteta javnih ustanova u sektoru za kontrolu bezbjednosti hrane u Crnoj Gori.

„IBMK je izuzetno značajna institucija koji je unapređivanje i razvoj naučnog i stručnog rada, sa bogatim istraživačkim iskustvom u održivom upravljanju resursima mora, realizovao i kroz svoje laboratorijske kapacitete. Akreditacija Laboratorije za opštu biologiju i zaštitu mora IBMK je veliki korak za sve zainteresovane strane, prije svega za samu državu Crnu Goru koja kao mediteranska zemlja, sa razlogom, u jednom ovakvom istitutu, treba da prepozna neophodnu kariku i vitalni kapacitet u interesu održivog upravljanja resursima mora, bezbjednosti građana na morskim kupalištima i očuvanja našeg dijela Jadrana“, kazao je dr Nikolić dodajući da ATCG akredituje institucije koje rade po najstrožijim evropskim standardima.

Direktor IBMK dr Mirko Đurović zahvalio se Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja na podršci pruženoj kroz MIDAS projekat, koja je rezultirala dobijanjem najmodernije nove mikrobiološke laboratorije za kontrolu kvaliteta morske vode.

„Naše obaveze u procesu pristupnja Crne Gore EU i u pogledu zaštite životne sredine, nameću IBMK potrebu da prati savremene trendove kao i da akredituje svoju laboratoriju jer će u narednom periodu, jedna od obaveza naše države biti da istraživanje mora vrši po međunarodnim standardima koje određuje EU, pa će samo akreditovane ustanove moći da rade taj posao“, kazao je Đurović dodajući da je sertifikovanje laboratorije veliki uspjeh cijelog kolektiva IBMK kojeg čine mahom mladi doktori i magistri nauka sa već dokazanim ugledom u međunarodnim naučnim krugovima.

Svečanosti dodjele sertifikata laboratoriji IBMK prisustvovao je i gradonačelnik Kotora dr Aleksandar Stjepčević koji je podvukao značaj te naučno-istraživačke ustanove osnovane daleke 1961. godine.

„Važnost IBMK prevazilazi granice Kotora i Crne Gore što ova ustanova decenijama dokazuje u saradnji sa sličnim institutima iz inostranstva. Ovo je još jedan korak da IBMK ide napred i ja im čestitam na tome“, kazao je gradonačelnik Stjepčević.