Pčelarstvo ima budućnost u Crnoj Gori

„Nadamo se da će se mnoga od djece koja su učestvovala na edukativnim časovima opredijeliti u budućnosti za bavljenje pčelarstvom, kao djelatnošću koja ima preduslove za unaprijeđenje i ozbiljan biznis“
330 pregleda 1 komentar(a)
pčele, Foto: Shutterstock.com
pčele, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 22.02.2015. 12:34h

Pčelarstvo ima budućnost u Crnoj Gori, a pčelari udruživanjem i zajedničkim aktivnostima mogu da doprinesu unaprijeđenju tog sektora i brendiranju domaćeg meda, saopštio je generalni direktor Direktorata za ruralni razvoj u Ministarstvu poljoprivrede, Darko Konjević.

Konjević je, kako su kazali iz Ministarstva, posjetio prvu pčelarsku školu u Andrijevici, Komska pčelica i ocijenio da je njeno otvaranje pokazatelj da pčelarstvo u Crnoj Gori ima ozbiljnu perspektivu.

Školu Komska pčelica trenutno pohađa oko 60 polaznika, djece uzrasta od 13 do 17 godina.

Konjević je kazao da Ministarstvo podržava takve inicijative, jer se radi o edukaciji mlađe populacije za bavljenje poljoprivrednim djelatnostima, konkretno pčelarstvom.

On je podsjetio da je Ministarstvo pčelarstvo stavilo među prioritete u okviru svojih aktivnosti, što pokazuje i najznačajniji projekat, izgradnja Kuće meda u Danilovgradu, koja će biti otvorena uskoro.

Konjević je podsjetio da je Ministarstvo tokom prošle godine sprovelo projekat Pčela i med koji je podrazumijevao edukaciju učenika osnovnih škola u Crnoj Gori.

Ovo mi moglo da spasi pčele od izumiranja >>>

Iz Ministarsta su naveli da su proizvod tog projekta likovni radovi osnovaca, odnosno odslikane drvene table sa motivima pčela i meda, koji će krasiti košnice crnogorskih pčelara i prostor Kuće meda.

„Nadamo se da će se mnoga od djece koja su učestvovala na edukativnim časovima opredijeliti u budućnosti za bavljenje pčelarstvom, kao djelatnošću koja ima preduslove za unaprijeđenje i ozbiljan biznis“, kazao je Konjević.

Rukovodilac škole i jedan od predavača, Dragan Đurković, koji je i predsjednik Udruženja pčelara „Mihailo Bakić“ iz Andrijevice, rekao je da je otvaranjem škole ostvarena osnovna ideja, a to je da se mladi ljudi iz sjevernih krajeva zainteresuju za bavljenje pčelarstvom.

"Mladima na vrijeme treba pružiti mogućnost da prepoznaju šansu da ostvare zaradu baveći se, pčelarstvom, djelatnošću za koju u Crnoj Gori imamo dobre uslove. To bi ih vezalo i da ostanu u svom mjestu, čime bi se u krajnjem smanjio i odliv stanovništva iz ruralnih područja“, naveo je Đurković.

Nastava je, kako je objasnio, podijeljena na teorijski i praktični dio, što će djeci dati sveobuhvatnu sliku procesa pčelarenja, proizvodnje meda i drugih pčelinjih proizvoda, ali i značaj pčela kao bića odgovornih za opstanak prirode.

"Predavači su članovi Saveza pčelarskih organizacija i svake nedjelje dolaze predstavnici iz različitih gradova Crne Gore. Nakon završetka teorijskog dijela, vježbe će trajati 25 radnih časova u radionicama članova Udruženja i 65 časova praktične nastave koja će se realizovati na pčelinjacima udruženja“, zaključio je Đurković.

Bonus video: