Završen prvi “Bjelasički marton”

“Oko deset sati planinari I skijaši su uživali u ljepotam Bjelasice, ali i pokazali šta umiju. U jednom dijelu maratona uslovi su bili više nego ekstremni. Iznad vrha Troglava prema Zekovoj glavi bio je jak vjetar, što je otežavalo vidljivost. Svi takmičari su, ipak, završili trku i na cilj, koji je bio u Planinarskom domu 'Vranjak' stigli sa divnim utiscima,” kazala je direktorica TO Slađana Kršikapa
93 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 22.02.2015. 14:31h

Prvi “Bjelasički marton” ("Winter adventure race-Mountain Bjelasica") održan je proteklog vikenda i imao je međunarodni karakter.

U maratonu, koji je ovog puta bio revijalni, učestvovalo je 36 takmičara iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Oni su svoje vještine okušali u dvije kategorije- skije i krplje.

Planinari su na krpljama prešli 20 km od Vranjaka prema Zekovoj (2. 117nm) i Crnoj glavi ( 2.139 nm) , do izvora Biogradske rijeke prema Kordelju, pa do planinarskog doma „Bijelasica“.

Ni ruta za skijaše, dužine 36 km, nije bila ništa manje zahtjevna. Oni su od ski centra krenuli ka Troglavi ( 2.072 nm), preko Zekove I Crne glave , prema Ursulovačkom jezeru, preko Šiškog jezera. Od tog jezera skijaši su išli do Ševarine zatim na Jusin brijeg da bi došli do izvora Biogradske rijeke i stigli na Kordelj a potom i do planinarskog doma.

“Oko deset sati planinari I skijaši su uživali u ljepotam Bjelasice, ali i pokazali šta umiju. U jednom dijelu maratona uslovi su bili više nego ekstremni. Iznad vrha Troglava prema Zekovoj glavi bio je jak vjetar, što je otežavalo vidljivost. Svi takmičari su, ipak, završili trku i na cilj, koji je bio u Planinarskom domu 'Vranjak' stigli sa divnim utiscima,” kazala je direktorica lokalne Turističke organizacije (TO) Slađana Kršikapa.

Ona kaže da organizatori imaju puno razloga za zadovoljstvo, s obzirom da je prvi Bjelasički maraton bio međunarodni. Naredne godine biće organizovan sa novim pravilima i propozicijama , što će tu manifestaciju, najavljuje Kršikapa, učiniti još zanimljivijom.

Jedan od osnovnih ciljeva, ističe ona, za ubuduće je da se privuče što veći broj mladih ljudi iz Kolašina, drugih gradova Crne Gore ali i iz regiona.

"Winter adventure race-Mountain Bjelasica" organizovao je Planinarski klub "Visokogorci" iz Podgorice, a podršku su dali TO Kolašin, Planinarski klub "Bjelasica" i Crveni krst Kolasin I Ski centar centra „Kolašin 1450“ kao i apartmani „Mirović“.

Galerija

Bonus video: