Sarajevski profesori: Sutorina nikad nije bila crnogorska teritorija

„Ako bi Crnogorci imali dobru namjeru da se upoznaju s ovim problemom, onda bi oni bez problema vratili te dvije katastarske opštine BiH. Radi se o opštinama Kruševici i Sutorini, o prostoru od 83 kvadratna kilometra”
47 komentar(a)
Sutorina, Foto: Maps.google.com
Sutorina, Foto: Maps.google.com
Ažurirano: 22.02.2015. 07:48h

Sarajevski profesor ustavnog prava Omer Ibrahimagić rekao je juče da „istorijski Sutorina nikada nije bila crnogorska teritorija”.

„Ako bi Crnogorci imali dobru namjeru da se upoznaju s ovim problemom, onda bi oni bez problema vratili te dvije katastarske opštine BiH. Radi se o opštinama Kruševici i Sutorini, o prostoru od 83 kvadratna kilometra”, pojasnio je Ibrahimagić na tribini o Sutorini koja je juče održana u Sarajevu.

Sa nje je apelovano na zastupnike u Predstavničkom domu PSBiH da pokažu "više intelektualne i političke zrelosti, te da donesu ispravan politički i patriotski stav o Sutorini".

Ustavno-pravna komisija Predstavničkog doma parlamenta BiH organizivaće 24. februara javnu raspravu o pitanju statusa Sutorine, u kojoj će učestvovati članovi Parlamentarne skupštine BiH, predstavnici Predsjedništva, Vijeća ministara, Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva civilnih poslova BiH - Državne komisije za granice, Ministarstva pravde, Ustavnog suda, te pravni stručnjaci s univerziteta u BiH i udruženja građana.

Profesor na FPN u Sarajevu Suad Kurtćehajić smatra da bi Bosna i Hercegovina mogla trajno izgubiti izlaz na otvoreno more.

”To će se desiti ukoliko bosanski nadležni organi potpišu sporazum o prihvatanju i priznavanju postojećih granica između BiH i Crne Gore, čime bi za katastarske opšine Kruševica i Sutorina i formalno bile priznato da pripadaju Crnoj Gori”, upozorio je on.

Profesor smatra, kako je prenijelo „Oslobođenje”, da bi takav potez vlasti u Sarajevu bio katastrofalan, jer bi bila priznata postojeća granica između dvije zemlje koja, tvrdi, nema uporišta ni u kakvom pisanom dokumentu.

Akademik Ibrahim Pašić smatra da Sutorina treba da bude predmet međunarodne arbitraže.

”Možda sada i nije pravi politički trenutak da se vrati Sutorina, ali biće za naraštaje koji dolaze,” dodao je Pašić.

Bonus video: