Novi izvori za finansiranje kinematografije

Zakonom je definisan institucionalni okvir za obavljanje djelatnosti konematografije koje su od javnog interesa, utvrđena obaveza države da je finanasira, ali i drugih subjekata, koji na posredan ili neposredan način koriste konemtagrafska djela i građu, da plaćaju godišnju naknadu
52 pregleda 0 komentar(a)
film, Foto: Shutterstock
film, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.02.2015. 12:08h

Novi zakon o kinematagrafiji obezbijediće njen dugoročan razvoj i izvore finansiranja, a predviđena je mogućnost, pod određenim uslovima, povraćaja dijela sredstava koja inostrani producenti potroše snimajući u Crnoj Gori. Zakonom je definisan institucionalni okvir za obavljanje djelatnosti konematografije koje su od javnog interesa, utvrđena obaveza države da je finanasira, ali i drugih subjekata, koji na posredan ili neposredan način koriste konemtagrafska djela i građu, da plaćaju godišnju naknadu. “Na osnovu iskustva iz drugih zemalja, zakonom je, pod određenim uslovima, predviđena mogućnost povraćaja dijela sredstava koja inostrani producenti potroše snimajući u Crnoj Gori, kao podsticaj za afirmaciju ovog kinematografskog segmenta koji je odavno zaživio u regionu, kao i većini evropskih država”, kaže se u obrazloženju.

Povraćaj sredstava, kako se navodi, nema poreski karakter, a predviđeni su uslovi koje producent mora da ispuni da bi ostvario pravo na ovu podsticajnu mjeru. “Pored ostalog i da je snimajući u Crnoj Gori potrošio najmanje 100 hiljada eura i izmirio sve obaveze na osnovu poreza i doprinosa”. Radi zaštite gledalaca od neprimjerenih sadržaja, zakon propisuje obavezu kategorizacije i zabranu distribucije, prodaje i iznajmljivanja maloljetnim licima kinematografskih djela čiji sadržaj nije primjeren njihovom uzrastu. Pored izvora finansiranja iz državnog budžeta i u okviru stope od 2,5 odsto, zakon utvrđuje i druge izvore kao što su budžet opšine, producenti, donacije i participacije, medunarodni fondovi, ali uvodi i novi izvor za finansiranje kinematografije, preko filmskog fonda.

Sredstva za filmski fond bi se obezbjeđivala iz prihoda pravnih i fizičkih lica koja na direktan ill indirektan način koriste kinematografska djela ill omogućavaju pristup njihovom korišćenju na različite načine.

“Kao obveznici su utvrđeni javni servis i komercijalni emiteri sa nacionalnom pokrivenošću, operatori usluga kablovske, satelitske i intemet distribucije radio i televizijskog programa, bioskopski prikazivači, operatori javnih komunikacijskih mreža, uključujući operatore pristupa internetu, pružaoci usluga iznajmljivanja kinematografskih djela na zahtjev”, kaže se u predloženom zakonu. Zakon propisuje i različite stope izdvajanja koje se kreću od 0,8 do pet odsto od godišnjeg prihoda ostvarenog po različitim osnovama. “Ostvareni godišnji prihod je osnovica za obračun izdavajanja za filmski fond kod komercijalnih emitera (Televizije MBC, Pink M, Vijesti, Prva) i iznosi 0,8 odsto, operatora radio i TV distribucije programa (Broadband Montenegro, Elatmont, Total TV, Cabling, M kabal, Mediant), a iznosi dva odsto i pružaoca "video on demand" usluga (tri odsto), kao pravnih lica koja uslugama nedvosmisleno obezbjeđuju i korišćenje, odnosno čine dostupnim velikom broju korisnika kinematografska djela, bez ikakve protiv usluge ovom sektoru”, kaže se u obrazloženju.

Operatori javnih komunikacijskih mreža (Crnogorski telekom, M tel, Telenor) širokim spektrom, nude Internet usluge, a neki, poput Crnogorskog telekoma i usluge distribucije TV programa ill iznajmljivanja kinematografskih djela. “To nesporno doprinosi direktnom ill indirektnom iskorišćavanju i kinematografskih djela”. U odnosu na ukupne djelatnosti ovih pravnih lica osnovica za obračun je utvrđena u odnosu na njihov godišnji prihod ostvaren samo po osnovu vršenja usluga koje se odnose na mogućnost korišćenja kinematografskog djela, a stopa izdvajanja za filmski fond je jedan odsto od tog prihoda. “Osnovica za izdvajanje sredstava kod bioskopskih prikazivača je tri odsto od svake prodate ulaznice, dok je javni servis obveznik izdvajanja sredstva u visini od pet odsto ukupnog godišnjeg prihoda ostvarenog od marketinga”, navodi se u predloženom zakonu.

Predloženo je da se odredbe zakona koje se odnose na obaveze pravih lica da izdvajaju sredstva za filmski fond primjenjuju od 1. januara 2016.godine.

Bonus video: