U DOMU ZDRAVLJA SAMO 4 PEDIJATRA

Dođeš sa jednim, a odeš sa tri virusa

"Stalno apeluju da ne liječimo sami djecu i da se ne ‘igramo’ ljekara. Morala sam otići do apoteke, kupiti tablete i dati ih djetetu, jer doktorica zbog gužve nije uspjela da ga pregleda, a ne mogu svi da idu privatno kod ljekara”
125 pregleda 13 komentar(a)
Dom zdravlja Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Dom zdravlja Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 16.02.2019. 01:44h

Nedostatak ljekara u nikšićkom Dječjem dispanzeru posebno je vidljiv ovih dana kada grip uveliko hara. Sistematizacijom je planirano da u Dispanzeru, na oko 1.500 djece, radi deset timova izabranih pedijatara, a trenutno ih ordinira svega četvoro.

U ispomoć su “pritekli” mladi ljekari opšte prakse ali, ako je vjerovati ogorčenim roditeljima na riječ, to nije mnogo pomoglo da situacija bude bolja.

“Zbog gužve nas vraćaju po nekoliko puta, iako djeca gore od temperature. Tu je i doktorica koja je iz Podgorice, pa iako joj je radno vrijeme do 21 čas, ona odlazi sa posla oko 20,15 zbog autobusa. Što je najgore, pošto ne stižemo do ljekara, sestre nam daju dijagnozu”, ogorčena je jedna majka koja je, kako reče, zbog uputa morala tri puta da ide u Dispanzer. “Posao” je završila tek kada je odlučila da čeka do kraja radnog vremena.

“Ako se već zna da je epidemija zašto doktorici koja putuje ne daju samo prvu smjenu. Svi su ljekari i sestre preumorni, jer danima imaju previše djece, ali i mi roditelji smo zabrinuti za zdravlje svojih mališana”, kazala je zabrinuta majka.

Druga dodaje da joj je medicinska sestra rekla da će njeno dijete biti pregledano ako “doktorica stigne” i da je najčešći savjet da “ne trebaju koristiti antibiotike već da se djeca sama izbore sa temperaturom od 41 stepen”.

“Ovdje  dođeš  sa jednim virusom i dok čekaš, pokupiš još tri”, ogorčena je ona. Zbog odsustva ljekara, porodiljskog bolovanja, drugih pošteda ili promjena radnog mjesta, djeca često ostaju bez izabranog doktora, jer onaj koga su izabrali njihovi roditelji više nije u Dispanzeru.

“Stalno apeluju da ne liječimo sami djecu i da se ne ‘igramo’ ljekara. Morala sam otići do apoteke, kupiti tablete i dati ih djetetu, jer doktorica zbog gužve nije uspjela da ga pregleda, a ne mogu svi da idu privatno kod ljekara”, kazao je jedan roditelj.

Načelnica Dječjeg dispanzera mr Mirjana Eraković-Šljivančanin kazala je da se tokom februara u Dispanzeru dnevno pregleda oko 400 bolesne djece, a da uz to pedijatri svakodnevno obavljaju sistematske preglede djece školskog uzrasta, preventivne preglede djece u prvoj i  četvrtoj godini i sistematske preglede mališana pred upis u osnovnu školu.

“Prvi susret roditelja je sa medicinskom sestrom koja vrši trijažu po prioritetima hitnosti, a to su djeca sa posebnim potrebama, uzrasta do šest mjeseci, zbog akutne boli, visoke tjelesne temperature u predškolskom uzrastu. Otuda nezadovoljstvo pojedinih roditelja koji smatraju da njihovo dijete treba biti odmah pregledano”, kazala je Šljivančanin, koja je specijalista pedijatar.

Prema njenim riječima postojeći timovi, uprkos nedostatku kadra, ulažu dodatne napore da sva djeca budu adekvatno zbrinuta, a direktor Doma zdravlja dr Veselin Bulatović, u dogovoru sa pedijatrima, nalazi nova rješenja kako bi se postojeća situacija prevazišla što bezbolnije. Kako je nedavno kazao “Vijestima” direktor Bulatović nijesu rijetki slučajevi da taman što nađu pedijatra on se premjesti na dječje odjeljenje bolnice zbog lakšeg posla.

“Raspisali smo specijalizaciju za dva ljekara, prijavio se jedan. Teško je raditi ovdje, imate 1.500 djece, vakcinacije, teren. Jeste da je u pitanju specifična specijalizacija i da se teško odlučuju zanju, ali neko će biti zainteresovan”, kazao je nedavno direktor Doma zdravlja.

Šljivančanin: Ne treba dovoditi dijete na pregled kod prve temperature

Grip će potrajati i tokom narednog mjeseca i načelnica Dispanzera apeluje na roditelje da dijete ne treba dovoditi na pregled kod pojave prve temperature, ako je ono dobrog opšteg stanja.

“Savjetuje se mirovanje, uzimanje toplih napitaka, sredstava za snižavanje tjelesne temperature i cijeđenih sokova. Ako se febrilnost produži duže od tri dana, tada treba posjetiti ljekara. Djecu treba ostaviti sedam dana u kućnim uslovima, ne žuriti sa povratkom u školu ili vrtić. Dragi roditelji, nadamo se dobroj saradnji, strpljenju i razumijevanju, kao i do sada”, poručila je mr Mirjana Eraković Šljivančanin.

Preporučujemo za Vas