Nacrt protokola o policijskoj saradnji do kraja mjeseca

53 pregleda 0 komentar(a)
crnogorska policija, Foto: Boris Pejović
crnogorska policija, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.02.2015. 19:43h

Nacrt Implementacionog protokola o policijskoj saradnji između Crne Gore i Slovenije trebalo bi da bude potpisan do kraja februara, saopšteno je u razgovoru državnih sekretara u ministarstvima unutrašnjih poslova dvije države, Jadranke Vojinović i Andreja Špenge.

Oni su, kako je saopšteno iz MUP-a, na današnjem sastanku razgovarali o bilateralnoj saradnji u oblasti readmisije i vanrednih situacija, saradnji kroz IPA projekte u oblasti sajber kriminala, zaštite ličnih podataka i civilne zaštite.

"Dobri odnosi dvije zemlje potvrđuju se u kontinuitetu, a na pomoć Slovenije, naročito u sprovođenju mjera iz Akcionog plana u poglavlju 24, Crna Gora će moći da računa i u budućnosti“, kazao je Špenga.

Vojinović i Špenga ocijenili su da je značajna uloga Slovenije i u dva tvining projekta kojima će se obezbijediti podrška usvajanju pravne tekovine Šengena u Crnoj Gori i implementaciji modela Policija vođena obavještajnim radom (ILP).

Vojinović je zahvalila na podršci koju Slovenija pruža Crnoj gori od početka reformskih procesa, i predstavila Špengi rezultate u oblasti reformi državne uprave, koji su poznati u izvještajima Evropske komisije.

Špenga je, kako je saopšteno, potvrdio spremnost Slovenije da nastavi da pruža ekspertsku pomoć u nastavku sveobuhvatnih reformi koje Crna Gora sprovodi u procesima evropskih i evroatlanskih integracija.

Sagovornici su razgovarali i o ministarskoj konferenciji Brdo proces, koja će biti organizovana u Crnoj Gori sredinom aprila.

Vojinović i Špenga su zaključili da je organizacija tog događaja od izuzetnog značaja za Crnu Goru u procesu evroatlanskih integracija.

Bonus video: