Kolašin 1450, Savin kuk, Javorovača i Lokve idealni za skijanje!

117 pregleda 3 komentar(a)
Javorovača, Foto: Obrad Pješivac
Javorovača, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 20.02.2015. 16:50h

Prema informacijama skijališta Kolašin 1450, Savin kuk, Javorovača i Lokve trenutno su uslovi idealni za skijanje i aktivnosti na snijegu. Staze su dobro pripremljene, a visina sniježnog pokrivača kreće se od 35-130 cm, saopšteno je iz Nacionalne turističke organizacije (NTO).

U Crnoj Gori boravi 4.562 turista, što je za 39 procenata više u odnosu na isti period prošle, kao i pretprošle godine.Veći broj turista bilježi se u zimskim turističkim centrima i primorskim opštinama.

Trend rasta, kako navode iz NTO, pokazuju i podaci relevantnih institucija za praćenje turističkog prometa.

"Aerodromi Crne Gore su tokom prethodne nedjelje zabilježili povećan promet aviona za 17 procenata i putnika za 9 procenata u odnosu na uporedni period prethodne godine. Povećanje broja vozila bilježi i Monteput kad je u pitanju tunel Sozina, gdje je u odnosu na isti period prošle godine povećan promet vozila za 10 procenata, a ostvareni prihod veći je za 13 procenata. Bilježi se i rast broja korisnika roming usluga za oko 25 procenata", navodi se u saopštenju NTO.

Na sjeveru, posebno dobru posjetu bilježe ski centri Kolašin 1450 i Vučje, dok je posjeta Žabljaku na prošlogodišnjem nivou.

Prema informacijama turističke privrede grada i lokalne turističke organizacije, trenutno je u Kolašinu duplo više turista u odnosu na isti period prošle godine i za sada se u februaru bilježi rekordna posjeta u proteklih deset godina. Među najbrojnijima su domaći i gosti iz regiona, a prisutan je i jedan broj gostiju iz Rusije, Francuske, Njemačke i Mađarske.

"Dobroj posjeti doprinijeli su idealni vremenski uslovi za boravak i aktivnosti na snijegu, ali i zajedničke aktivnosti Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, lokalnih turističkih organizacija Žabljaka i Kolašina i turističke privrede sjevernih opština, na unapređenju sadržaja, prilagođavanju cjenovne politike i promociji zimske turističke ponude. Formirani su promotivni paket aranžmani koji podrazumijevaju snižene cijene hotelskog smještaja i ski pasa tokom februara i marta, kako bi se animirali domaći i turisti iz regiona da borave u crnogorskim ski centrima", navodi se u saopštenju NTO.

U primorskim opštinama se, kako navode, bilježi porast u odnosu na prošlu godinu, čemu svakako doprinose i manifestacije koje se tokom zimskih mjeseci održavaju na primorju, kao npr. Lastovski karneval koji je održan u Tivtu, Praznik Mimoze u Herceg Novom, Kotorske zimske karnevalske fešte sa tradicionalnim zimskim karnevalom...

Na inicijativu turističke privrede Kolašina, NTO CG je organizovala autobuski prevoz za turiste koji saobraća od centra grada do skijališta Kolašin 1450, koji je na raspolaganju turistima po promotivnoj cijeni u jednom pravcu od 1 euro.

NTO CG, Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Ministarstvo finansija, opredijelili su fond od 60.000 eura za pripremu skijališta, koji je realizovan u skladu sa programom podsticajnih mjera za pripremu skijališta za turističku sezonu 2014/2015 i sprovedenim javnim pozivom.

Aktuelnu ponudu za zimsku sezonu NTO CG je, u saradnji sa lokalnim turističkim organizacijama i predstavnicima turističke privrede, promovisala u Tirani, Dubrovniku i Trebinju, što je, kako je saopšteno, izazvalo veliko interesovanje tamošnjih turističkih agencija i medija, pa se može očekivati i značajnija posjeta turista sa tih tržišta tokom ove zimske sezone.

"Za građane Crne Gore organizovana je promocija ponude ski centara u tržnom centru “Delta City”, dok su informacije o cijenama i paket aranžmanima dostupne i na informativnim portalima, kao i na bilbordima na primorju i u Podgorici. U narednom periodu predstoje događaji kojima će se promovisati specifične turističke atrakcije kao što je hodanje na krpljama na novoj markiranoj stazi za taj vid ponude na Savinom kuku, “Snowboard kup” na Vučju i Žabljaku, “Dječije zimske igre-Javorovača”, vožnje motornim sankama, zimski rafting, “snowkiting” tj. popularno bordovanje sa zmajem...", kazali su u NTO.

Bonus video: