Borovi četnici opet napali Blok V

Gnijezda opasne gusjenice nalaze se na 11 četinara u dvorištu zgrade, dok su dva stabla potpuno uništena
171 pregleda 13 komentar(a)
borov četnik, Foto: Luka Zeković
borov četnik, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.02.2015. 07:52h

Opasna štetočina borov četnik i ove godine se pojavila na stablima u Bloku 5, a nekoliko četinara je već uništeno.

Iste štetočine pojavile su se i prošle godine u Ulici Meše Selimovića, kada su ih radnici “Zelenila” uništili.

Reporteri “Vijesti” vidjeli su juče da se gnijezda opasne gusjenice nalaze na 11 četinara u dvorištu zgrade, dok su dva stabla potpuno uništena.

Pomoćnica direktorice “Zelenila” Tijana Perović saopštila je juče da će se gnijezda borovog četnika (litijaša) uklanjati tokom naredne sedmice.

"Uklanjanje štetočine radi se specijalizovanim makazama i nakon toga gnijezda se spaljuju, a hemijski se nikako ne smiju tretirati", navodi Perović.

Ona tvrdi da se borov litijaš (Thaumetopoea pityocampa) hrani iglicama različitih vrsta borova, cedrova, ali i ostalih četinara.

“Ukoliko se blagovremeno ne reaguje u ranom stadijumu može doći i do potpunog propadanja stabla. Odgovara im suvo vrijeme, pa se u sušnim godinama može namnožiti. Prezimljuju u ispredenim gnijezdima na granama, pa je zima najbolje vrijeme za rezanje grančica s gnijezdima, koja treba spaliti”, pojasnila je Perović.

Ona je upozorila da nikako nije preporučljivo boraviti ispod stabala, koja su zaražena ovom štetočinom.

Tvrdi da gusjenice borovog litijaša imaju otrovne dlake, koje blagi povjetarac može odnijeti na veće udaljenosti i u dodiru sa kožom izazivaju razne upale.

Perović je saopštila da su borovi četnici primijećeni i na Ćemovskom polju i u šumi na Zlatici, ali ne u mjeri koja bi mogla da ugrozi borove jer se preventivno djelovalo u ranom stadijumu.

“Svako stablo je bitno, predstavlja veliko bogatstvo za nas same, ali i za grad. Stoga treba skidati gnijezda, a posebno treba voditi brigu o zaraženim stablima koja rastu u blizini vrtića i škola”, kaže Perović.

Bonus video: