Đoko Krivokapić: Nikšić duguje 33 miliona eura

Sekretar za finansije Đoko Krivokapić tvrdi da je Opština Nikšić za dvije godine svoj dug umanjila za 10 miliona eura
125 pregleda 5 komentar(a)
Opština Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Opština Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 19.02.2015. 19:52h

Opština Nikšić , prema riječima Đoka Krivokapića, sekretara Sekretarijata za privredu i finansije, dug drži pod kontrolom i on je na dan 31. decembar prošle godine, uključujući sve obaveze, iznosio oko 33 miliona eura.

“Za skoro dvije godine vratili smo deset miliona eura“, kazao je Krivokapić.

Komercijalni krediti su smanjeni za oko 7,5 miliona eura i sada iznose 4,5 miliona, dok su obaveze prema dobavljačima sa 5,5 miliona svedene na 2,2 miliona.

„Poreski dug Opštine Nikšić , uključujući dug svih javnih preduzeća i ustanova, od 2009. godine do danas, je 17,7 miliona eura. Preuzećemo dug za javna preduzeća i otplaćivaćemo ga na rok od 20 godina, a iz njihovih stalnih prihoda refundirati Opštini Nikšić “, kazao je Krivokapić.

Jedina stavka gdje je zabilježeno povećanje je kredit za prečistač otpadnih voda.

„Riječ je o dugoročnom kreditu od 14,2 miliona. Kako smanjujemo tekuće obaveze po svim nivoima dug raste jer mi uzimamo tranšu da bismo platili izvođače za završetak postrojenja“, objašnjava Krivokapić.

Rata za pomenuti kredit godišnje je pola miliona eura sa rokom vraćanja od dvije decenije. Stambeni krediti su svedeni sa 800.000 na 300.000 eura, potpuno je izmiren dug za studentske kredite u iznosu oko pola miliona eura, dok su dugovanja za fizička lica sa 500.000 eura smanjena na oko stotinu hiljada. Od pet neizmirenih plata, koje su naslijedili od prethodne vlasti, ostala je još jedna neisplaćena.

Da li je dug 48 miliona eura

PzP i DF pozivaju predsjednika Opštine Nikšić Veselina Grbovića da kaže koliki je dug Opštine po stavkama, i da li je cifra od blizu 48 miliona, kako tvrde u Ministarstvu finansija, tačna ili ne.„Pokret za promjene i Demokratski front interesuje koliko je u prethodnom periodu gospodin Grbović sa svojim timom zadužio Opštinu Nikšić, ili mož da nije.

Ako je tačno da je dug smanjen za više od deset miliona eura postavlja se pitanje – kako, iz koje privrede, iz kojih prihoda”, navodi se u saopštenju Vladana Raičevića, člana GO PzP i odbornika DF-a.

Bonus video: