U Baru će se graditi spomen ploča francuskim mornarima

Spomen-ploču podiže ambasada Francuske i njom se konačno odaje dužno poštovanje 39 mornara nestalih 24. februara 1915.
78 pregleda 1 komentar(a)
SO Bar, Foto: Radomir Petrić
SO Bar, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 19.02.2015. 15:25h

Odbornici SO Bar su na VI sjednici jednoglasno usvojili odluku da se do 24. februara na šetalištu pored marine podigne bronzana spomen-ploča članovima posade francuskog broda „Dag“ u spomen na njihovu žrtvu u i Svjetskom ratu.

Spomen-ploču podiže ambasada Francuske i njom se konačno odaje dužno poštovanje 39 mornara nestalih 24. februara 1915. u eksploziji austrougarske podvodne mine koja je ovu kontratorpiljerku uništila na ulazu u luku Bar.

"Posada „Daga“ je stradala u misiji zaštite kontigenta hrane i materijala crnogorskoj vladi, u okviru oslobodilačkih borbi u I svjetskom ratu protiv Austrougarske. Spomen-pločom se trajno čuvaju uspomene i odaje počast učesnicima oslobodilačkog rata i borcima za slobodu, odnosno članovima posade broda", piše u tekstu odluke.

Takođe bez rasprave i glasova protiv usvojena je i odluka o potpisivanju Sporazuma o prijateljstvu i saradnji Opštine Bar i Distrikta Hongkou u Šangaju, kojom je ovlašćen predsjednik Opštine dr Zoran Srzentić da potpiše ovaj Sporazum. Preglasavanjem je prošao DUP “Bjelila – Rutke – Gorelac“ za ova tri sutomorska naselja, u zahvatu 177 hektara. Obrađivač plana, poznati arhitekta Jovo Zenović, pored ostalog je odbornike upoznao sa problemima u njegovoj izradi, akcentujući da se radi o pilot projektu kojim se neformalna naselja prevode u formalna.

"Gospodin Zenović je prvi od svih obrađivača do najsitnijeg detalja predstavio plan i hvala mu što je tako uvažio ovaj dom. Da je ovaj plan usvojen 2011, imao bi smisao, ovako, svi planovi Bara bez Prostorno-urbanističkog plana ne donose ništa konkretno", rekao je u raspravi Dejan Đurović (DF).

Bonus video: